Divendres, 22 de novembre de 2024
hidroelèctriques

​Endesa crea «bessons digitals» de les seves centrals hidroelèctriques per fer diagnòstics preventius

Aquesta prova pilot arriba a una de les instal·lacions que la companyia té al Pallars, la de Sallente

Pallars Digital Sallente | 26 de març de 2024 a les 10:16
Dos tècnics treballant a la galeria central de Sallente | M. Lluvich / ACN
La companyia Endesa ha portat la intel·ligència artificial a les seves centrals hidroelèctriques, una de les quals al Pallars. Es tracta d'una prova pilot per doblar les plantes en 3D i d'aquesta manera poder fer visites virtuals i elaborar diagnòstics preventius sobre el funcionament d'aquestes instal·lacions. 

Dos tècnics recorren cada racó de les instal·lacions per fer-ne un escaneig làser, "com si d'un model d'street view es tractés", per tal que, en cas de ser necessari, un tècnic pugui mesurar el mínim detall d'un aparell sense necessitat d'haver-se de desplaçar fins a la central. A Catalunya, els "bessons digitals" es fan a la central pallaresa de Sallente, Seròs (el Segrià) i Canelles (Noguera), però també a Moralets, a la Franja de Ponent.


Ho explica Ivan Franco, tècnic d'Endesa, que ha afegit que mitjançant una combinació de tecnologia GPS, càmeres 360° i sensors làser, anomenada LIDAR (Light Detection And Ranging), es crea un fitxer informàtic amb un núvol de punts georeferenciats gràcies als quals s'aconsegueix generar espais 3D amb qualitat d'imatge d'alta resolució, i amb una infinitat de dades.

L'eina, totalment dissenyada per a les necessitats d'Endesa, ja fa temps que s'utilitza, per exemple, per a tenir cura dels boscos on hi ha xarxa elèctrica. L'encarregat de desenvolupar-ho és l'equip de Manteniment Predictiu Hydro Iberia d'Endesa. Aquesta aplicació permet també fer una visita virtual a la instal·lació per visualitzar tots els equips instal·lats i la infraestructura de la planta i interactuar-hi. 

El "bessó digital" no només s'ha desenvolupat per tenir una visió 360º de les instal·lacions, sinó que s'ha posat en marxa un bessó de diagnòstic que rep més de 6.000 mesuraments analògics en temps real, com ara temperatura, pressió, velocitat, o vibració, entre d'altres, i sobre les quals estima valors del futur, ha dit Franco. Aquests models s'ajusten prenent el comportament normal dels equips i avisen quan els valors rebuts en temps real no s'ajusten als valors estimats.


Altres notícies que et poden interessar







 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Subscriu-te al diari per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Subscriu-t'hi

Participació