Divendres, 22 de novembre de 2024
aigua

Només dos dels 14 municipis pallaresos obligats a tenir un pla d’inundació el tenen homologat

D'aquests, sis tenen un risc molt alt, entre els quals Esterri d'Àneu, amb el 90% de la seva població en zona inundable

Pallars Digital Pallars | 8 d'abril de 2024 a les 10:58
La Noguera Pallaresa al seu pas per Llavorsí | M. Lluvich / ACN
Només dos dels 14 municipis del Pallars obligats a tenir un pla d'inundació el tenen homologat. D'aquests, sis tenen un risc molt alt de patir-ne; tots ells són del Pallars Sobirà, que en conjunt agrupa 10 municipis amb Pla d'Actuació Municipal (PAM) caducat o bé no n'han tingut mai, com és el cas de Lladorre. Mentrestant, al Pallars Jussà, Tremp i Senterada tampoc el tenen al dia.
 

Segons l'última actualització, tan sols la Torre de Capdella la Pobla de Segur -amb un risc alt- compten amb el pla homologat. El PAM és un document on els municipis recullen les actuacions previstes en cas d'emergència per inundacions, del tipus que sigui, des de zones a evacuar fins a senyalitzacions expresses o inversions en millores de canalitzacions i sistemes de drenatge de l'aigua, entre altres. 
 
No disposar d'un pla d'inundacions actualitzat no és un fet que es doni només al Pallars. A Catalunya hi ha 521 municipis obligats a tenir un Pla d'Actuació Municipal (PAM) per inundacions, però sis de cada 10 el tenen caducat o no l'han tingut mai. En la majoria de municipis petits i mitjans, com en el cas del Pallars, l'argument per no disposar d'aquest document sol ser econòmic.
 

Pel que fa als municipis pallaresos amb més risc, i sempre segons les dades de Protecció Civil, el 90% de la població d'Esterri d'Àneu es troba en zones inundables; a Rialp, la xifra és del 46%, seguida de Llavorsí, amb el 44%, i Sort on el 34% dels seus habitants es troben en la mateixa situació. Al Pallars Jussà, només Senterada (amb l'11% de la seva població) es troba amenaçada per les crescudes dels rius.
 
Des del Servei Meteorològic de Catalunya, la seva directora, Sarai Sarroca, recorda que és obligatori tenir el PAM i revisar-lo periòdicament, ja que té una vigència de quatre anys. A més, assumeix que en un període de sequera com l'actual "s'accentua la pèrdua de consciència" sobre el risc d'inundacions, "perquè ens hem acostumat a que plogui poc i la gent perd la noció de perill".


Altres notícies que et poden interessar







 

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Subscriu-te al diari per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Subscriu-t'hi

Participació