Dimarts, 24 de desembre de 2024
amiant

Isona i Conca Dellà i Tremp, entre els municipis catalans amb més teulades d’amiant

La Generalitat ha publicat un cens que ubica en un mapa totes les cobertes amb fibrociment que hi ha a Catalunya

Tomàs Garcia Espot Pallars | 3 de maig de 2024 a les 10:21
Uns operaris retirant amiant d'una teulada | Generalitat de Catalunya
El Pallars té actualment més de 3.200 teulades d'amiant, segons el cens de cobertes de fibrociment publicat per la Generalitat. El 81% d'aquestes (2.607) es troben en pobles del Pallars Jussà, on Isona i Conca Dellà, amb 776, i Tremp amb 682, són els que en concentren més. De fet, són dos dels municipis catalans amb més teulats o parts dels edificis on s'hi pot trobar aquest material.

D'altra banda, segons el Govern, Abella de la Conca és dels municipis catalans que acumula més quilos d'amiant per càpita, concretament 4.312,4. Pel que fa al Pallars Sobirà, la comarca compta amb 624 cobertes de fibrociment, mentre que Sort (190), Soriguera (114) i Baix Pallars (103) lideren la llista amb més elements d'aquest tipus.
 
En l'altra cara de la moneda, Lladorre només en té 5Esterri d'Àneu Farrera, 6; Llavorsí Espot, 7; Esterri de Cardós, 9 i Tírvia, 10. Al Pallars Jussà, qui menys n'acumula són Senterada (40), Sant Esteve de la Sarga (41) i Sarroca de Bellera (66).

 Consulta quantes teulades de fibrociment hi ha al teu municipi a través del nou visor.
 

El Pallars té actualment més de 3.200 cobertes de fibrociment Foto: Govern

 

Ajuts per retirat l'amiant

L’Agència de Residus de Catalunya (ARC) ha publicat la proposta de resolució amb 50 milions d’euros en ajuts per retirar amiant de les edificacions i per substituir les cobertes d’aquest material per plaques solars a través del programa Amiant per plaques. El projecte, impulsat pel Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, forma part del Pla Nacional per a l’Eradicació de l’Amiant 2023-2032.
 
Fins l’any 2022, les convocatòries d’ajuts per retirar amiant anaven dirigides únicament a particulars. La convocatòria de 2023 ha destinat, per primer cop, 32 milions d’euros per a la retirada de residus de cobertes que continguin amiant i a la instal·lació de plaques d'autoconsum fotovoltaic a les mateixes cobertes de l’immoble en les quals s’hagi retirat l’amiant, i on s’hi desenvolupi o s’hi hagi desenvolupat una activitat econòmica. És a dir, a edificis que allotgin o hagin allotjat indústries o altres activitats comercials o agràries.
 
En concret, uns 22 milions han servit per retirar i tractar l’amiant i instal·lar noves cobertes, i uns 10 milions per adquirir i instal·lar els panells solars. Un 37,54% dels ajuts s’han destinat a la indústria manufacturera. També l’any 2023 es va convocar una altra línia de subvencions de 18 milions d’euros, que ara s’ha atorgat, i que ha servit per subvencionar la retirada i tractament d’amiant dels edificis. Es tracta d’uns ajuts destinats tant a particulars com a comunitats de veïns i també a empreses.


Altres notícies que et poden interessar











 

Amb tu, el periodisme al Pallars és possible!

A Pallars Digital treballem per oferir-te una informació rigorosa, lliure i honesta. Per mantenir-ho, necessitem el suport i el compromís de persones com tu.

Subscriu-t'hi
Participació