Diumenge, 30 de juny de 2024
medi natural

El Pallars Jussà i la Noguera, units per fer realitat el Parc Natural del Montsec

El Jussà ho considera una “oportunitat” per donar a conèixer la zona i el Govern ho veu amb bons ulls, però apel·la al “consens” local i comarcal per tirar endavant el projecte

Pallars Digital Montsec | 3 de maig de 2024 a les 12:24
Imatge de la reunió celebrada aquest dilluns amb representants de les dos comarques | Govern
Les comarques del Pallars Jussà i la Noguera s'han unit per fer realitat el Parc Natural del Montsec, un projecte llargament reivindicat i que es remunta a l'any 1982. Aleshores, el Parlament de Catalunya va aprovar una proposició no de llei en favor d'aquesta proposta, que no es va reactivar fins dècades més tard, l'any 2014. Finalment, el 2017 es va ajornar per últim cop per "manca de recursos".

Ara, però, sembla haver-hi unanimitat entre les dos comarques per tal de tornar a posar-ho sobre la taula. Així ho ha explicat a Pallars Digital el delegat del Govern a l'Alt Pirineu i Aran, Josep Castells, que assegura que fins ara molts municipis no ho veien clar. El motiu principal eren les limitacions que suposa ser parc natural. Tanmateix, la majoria ja són espais inclosos dins la Xarxa Natura 2000, per tant, ja amb certes limitacions.
 
Sobre les possibilitats del projecte, Castells apunta que "si hi ha un acord de territori, segur que es veu amb bons ulls i es tira endavant. Ja toca, després de 40 anys", afirma. Ara bé, explica el delegat, actualment s'està ultimant la creació del Parc Natural de les Muntanyes de Prades. Un fet que ajornaria, de moment, la posada en marxa definitiva del projecte del Parc del Montsec.
 
El nou espai protegit afectaria vuit municipis del Pallars Jussà: Sant Esteve de la SargaCastell de MurLlimianaAbella de la ConcaGavet de la ConcaIsona i Conca DellàTalarn i Tremp; i sis municipis de la Noguera. De moment, aquest dilluns es va celebrar una reunió on ajuntaments i consells comarcals van poder transmetre les seves demandes sobre el projecte.

Segons Josep Castells, la reunió va ser molt profitosa, i va servir també per aclarir dubtes i encarregar a ajuntaments i consells comarcals les mocions per demanar el Parc Natural del Montsec. "Aquesta figura de protecció només serà una realitat si el món local hi dona suport", apuntava el delegat durant la trobada.
 


Altres notícies que et poden interessar







 

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació