Dimecres, 26 de juny de 2024
meteorologia

Inèdit: una aurora boreal es deixa veure al cel del Pallars

Les prediccions indiquen que el fenomen, molt poc habitual a Catalunya, es produirà durant tot el cap de setmana arreu del planeta

Jordi Ubach Llorens Valls d'Àneu | 11 de maig de 2024 a les 07:44
L'aurora boreal vista des d'Alt Àneu | Obaga Activitats
Una tempesta geomagnètica considerada severa pels experts ha permet divisar aquest divendres a la nit i matinada de dissabte aurores boreals des de diversos punts de Catalunya, també en determinades zones del Pallars. Com no podia ser d'una altra manera, un dels punts on millor s'ha pogut observar aquest efecte lluminós ha estat al nord del Pallars Sobirà, un dels cels més foscs de Catalunya juntament amb el del Montsec.
 
 
Diferents perfils i fotògrafs han anat compartint a les xarxes socials espectaculars imatges on es pot observar el cel il·luminat d'un to rosat amb diferents elements, fins i tot amb una vaca de testimoni. 

         
L'aurora boreal, no obstant, s'ha pogut veure en altres indrets del Pallars i de Catalunya, com el Parc Astronòmic del Montsec, Tremp, Cellers, Àger, Sabadell o Roses, o en diferents comarques com el Bages, el Solsonès o el Berguedà, per bé que també s'ha pogut observar amb molta claredat des del Parc Astronòmic de les Muntanyes de Prades o des de diversos països d'Europa.
   
No patiu si no l'heu pogut veure. Aquells que no ho hagin pogut presenciar aquest espectacle de la natura tindran una nova oportunitat la propera nit i matinada. Els experts pronostiquen que el fenomen s'ha de produir durant tot el cap de setmana i que la tempesta afectarà tot el planeta.
 


Què és una aurora boreal?

L'aurora boreal és un efecte lluminós molt visible, habitual en països del nord d'Europa però molt rar a Catalunya. Consisteix en una llum natural que apareix al cel nocturn de les regions properes a les zones polars a causa de l'impacte de les partícules de vent solar amb el camp magnètic de la Terra.
 
A les latituds de l'hemisferi nord, on se la coneix com a aurora boreal, un nom donat per Galileo Galilei, en referència a la deessa romana de l'alba –Aurora– i el seu fill, en representació dels vents del nord. Normalment es veuen més intensament durant les temporades de setembre a octubre i de març a abril. A les latituds de l'hemisferi sud es coneix com a aurora austral.

Les aurores no són exclusives de la Terra, ja que també s'observen en altres planetes del sistema solar com Júpiter, Saturn, Mart i Venus. El fenomen no es produeix només de manera natural: també es poden reproduir artificialment en un laboratori i apareixen durant les explosions nuclears.


Altres notícies que et poden interessar







 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació