Dimecres, 3 de juliol de 2024
Eleccions al Parlament 2024

La participació al Pallars a les 13h puja gairebé tres punts respecte al 2021

Més de 3.800 pallaresos i pallareses (el 25%) ja han anat a votar en una jornada marcada per l'absoluta normalitat

Tomàs Garcia Espot Pallars | 12 de maig de 2024 a les 13:18
Un home votant en una mesa de Tremp aquest matí | TGE
La participació del Pallars a les eleccions al Parlament a les 13h ha pujat gairebé tres punts respecte a les del 2021. Segons les dades del primer avenç, 3.819 pallaresos i pallareses ja han exercit el seu dret a vot: 2.381 (24,43%) al Pallars Jussà, mentre que 1.438 (25,51%) ho han fet al Pallars Sobirà.

De moment, les dades d'afluència superen -tot i que poc- les de fa tres anys. Al Jussà representa un creixement del 0,87%, mentre que al Sobirà ha crescut en 4,48 punts. Una circumstància ja previsible, tenint en compte que els passat comicis van estar marcats per una baixa participació degut a la pandèmia de la Covid-19.
 
Per municipis, on més puja la participació és a Llavorsí (+16,18) i a Sant Esteve de la Sarga (+8,10). En contrapartida, Senterada (-13,20) i Talarn (-12,39) registren la caiguda de votants més destacable de les comarques pallareses. A la vegueria de l'Alt Pirineu i Aran la participació és del 24,06%, 1,88 punts més que fa tres anys. A Lleida puja un 1,25 punts (25,39%), mentre que a Catalunya el nombre de votants és un 4% superior a la del 2021 (26,91%).

La jornada electoral ha començat amb total normalitat a les 9h del matí, i les 41 meses de les dos comarques s'han constituït sense cap entrebanc. Tot i que a primeres hores els votants han acudit als col·legis amb comptagotes, a mesura que avançava el matí l'afluència ha anat creixent. La gent gran ha estat la més matinera.
 
Mentrestant, els tres candidats del Pallars ja han introduït la papereta als seus respectius municipis. La més matinera ha estat Jeannine Abella, cap de llista de Junts a Lleida, que ho ha fet a Isona i Conca Dellà, on és alcaldessa. Abella ha fet una crida a l'alta participació perquè, afirma, "no són unes eleccions normals. Catalunya s'hi juga el seu futur".
 
Més tard, al centre cívic La Farga de Llavorsí, ha sigut el torn de Josep Vidal, segon de la llista d'Esquerra Republicana a la demarcació i també alcalde d'aquest municipi. Finalment, la número 4 del PSCNeus Comes, regidora d'Endavant per Sort, ha exercit el seu dret a vot al poble de Vilamur, a Soriguera, municipi on està empadronada.
 
En total, 15.382 pallaresos i pallareses estan cridats a votar en unes eleccions catalanes amb uns resultats força imprevisibles, però amb una clara possibilitat d'aconseguir fins a tres diputats del Pallars al Parlament de Catalunya. A les 18h de la tarda s'anunciarà el segon avenç de participació.
 


Altres notícies que et poden interessar







 

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació