Dimecres, 3 de juliol de 2024
Eleccions al Parlament 2024

El Pallars tornarà a tenir tres diputats al Parlament de Catalunya

Junts repeteix com a primera força a les comarques pallareses, el PSC li treu el segon lloc a ERC al Jussà i els republicans resisteixen al Sobirà

Tomàs Garcia Espot Tremp | 13 de maig de 2024 a les 09:12
Jeannine Abella, Josep Vidal i Neus Comes, futurs diputats del Pallars al Parlament | PD

Junts ha tornat a ser la primera força al Pallars a les eleccions al Parlament amb el 38% dels vots al Pallars Jussà i el 35% al Pallars Sobirà. Mentrestant, el PSC ha aconseguit desbancar Esquerra Republicana com a segon partit més votat al Jussà, amb prop del 21% dels suports. Els socialistes no ocupaven aquest lloc des del 2010.

 
Al Pallars Sobirà, els republicans resisteixen com a segona força amb el 24% tot i baixar més de quatre punts a la comarca. Els socialistes es consoliden com a tercers i experimenten una notable pujada, assolint el 16% dels vots. Un altre dels grans perjudicats en la nit electoral ha sigut la CUP, que perd prop de 5 punts al nord i 4 al sud.
 


 

El Pallars tornarà a tenir tres diputats al Parlament

Un altre dels fets més destacats de la nit electoral és que el Pallars tornarà a tenir tres diputats a la cambra catalana. Si bé aquesta situació ja es va donar en l'anterior legislatura, s'ha assolit un nou rècord: és la primera vegada que tres pallaresos han estat escollits en unes eleccions catalanes

 
Sense dubte, la gran guanyadora en terres pallareses és Jeannine Abella, que s'ha estrenat com a cap de llista de Junts a Lleida -un fet inèdit- amb molt bona nota. A escala provincial, la seva candidatura torna a ser la més votada i manté els 5 escons a la circumscripció. D'altra banda, i com ha passat al Pallars Jussà, el PSC avança ERC en segona posició, i assoleix 4 diputats, fet que no succeïa des del 2003.
 

Aquests bons resultats obren les portes de la cambra a la pallaresa Neus Comes, quarta de la llista dels socialistes lleidatans. Finalment, l'alcalde de Llavorsí, Josep Vidal, també guanya l'acta de diputat com a segon de la candidatura, si bé els republicans han perdut 2 escons a la demarcació de Lleida, quedant-se amb 3 diputats. El Pallars Sobirà, doncs, tornarà a tenir dos diputats al Parlament en una mateixa legislatura 18 anys després, quan comptava amb Agustí López i Joaquim Llena. 
 

Junts s'imposa en la majoria de municipis

D'altra banda, el partit de Carles Puigdemont s'ha imposat en 24 dels 29 municipis pallaresos. El Pallars Jussà s'ha tenyit de blau exceptuant Sant Esteve de la Sarga, on han empatat a vots amb ERC. Al Pallars Sobirà, els republicans només han pogut guanyar a EspotLlavorsí Tírvia, mentre que a Farrera també han tret els mateixos vots que Junts.

 
 

Cau la participació

L'altra protagonista de les eleccions al Pallars és la participació, que ha estat lleugerament inferior a la de fa tres anys. Al Pallars Jussà, el 57,64% del cens ha anat a votar, un 0,64% menys respecte al 2021, mentre que al Pallars Sobirà l'afluència ha estat major, del 62,29%, si bé cau 3,23 punts en comparació amb els darrers comicis.

A escala local, els municipis que més han votat són Isona i Conca Dellà (66,45) i Castell de Mur (66,44) al Pallars Jussà, i Esterri de Cardós (82,35) i Llavorsí (74,35) al Pallars Sobirà. En l'altra cara de la moneda, els qui més s'han abstingut són Talarn, amb només un 44,34% de participació, i Senterada, amb un 50,43%.


Altres notícies que et poden interessar







 

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació