Dimecres, 3 de juliol de 2024
aigua

El pantà de Sant Antoni torna a obrir comportes quatre anys després

L'embassament ja ha superat el 100% de la seva capacitat gràcies a les pluges i el desgel encara en marxa

Pallars Digital Talarn | 15 de maig de 2024 a les 08:38
Una comporta desembassant aquest dimecres a la presa de Sant Antoni | M. Lluvich / ACN
El pantà de Sant Antoni ha tornat a obrir comportes aquesta matinada quatre anys després gràcies a l'altíssim nivell de l'embassament, que ja ha superat el 100% de la seva capacitat, que és de 227,675 hectòmetres cúbics. Les abundants pluges dels darrers mesos i el procés de desgel encara en marxa estan fent possible aquesta imatge de postal, que ha atret l'atenció de diversos pallaresos.

Aquest fet no succeïa des de la primavera del 2020, amb la qual cosa la Noguera Pallaresa ja torna a córrer lliure. La comporta de l'embassament pallarès s'encarrega de regular el cabal de sortida de manera automàtica en funció del seu nivell. De les set comportes que té la presa, se n'ha obert una. Segons Endesa, els pròxims dies i en funció de les aportacions d'aigua, les comportes s'aniran obrint o tancant.

 

Precaució per possibles crescudes del riu

Ara, el cabal abocat per la comporta és d’aproximadament 60 metres cúbics per segon. L'aigua que surt per turbina, però, no torna al riu, sinó que va per un canal en paral·lel fins a arribar a l'embassament de Terradets, on desemboca directament al pantà.

En aquest sentit, es demana precaució al voltant de les lleres del riu per possibles crescudes sobtades. Per això, es mantindrà el tancament de punts baixosguals i accessos a la llera, mentre que també s'avisarà aquelles persones que facin activitats prop de la zona.
   

Més aigua que a totes les conques internes

L'embassament de Talarn és la superfície d'aigua dolça en profunditat més gran de Catalunya i la tercera més extensa. De fet, segons apunta el diari Nació, els quasi 228 hm3 actuals superen tota l'aigua envasada a les conques internes de Catalunya, que actualment i tot i la millora de les últimes setmanes, és encara de 180 hm3.

El pantà de Talarn té set comportes automàtiques d'aixecament amb contrapès superior. Quan el nivell de l'aigua arriba a cert nivell, s'obre la primera comporta, i així successivament en funció del volum d'aigua que entra al pantà. En paral·lel, hi ha quatre turbines que des de fa uns dies no han deixat de funcionar. D'aquesta manera, actualment la presa està evacuant aigua per comportes i per les canonades que estan a peu de presa.

 

Una imatge esperada

La imatge de l'aigua saltant és una de les més esperades pels veïns del Pallars Jussà i zones properes per la seva espectacularitat. Alguns curiosos, de fet, ja han assistit a la presa de nit per viure i immortalitzar el moment. Les previsions són que el desgel duri encara força dies i, per tant, els pallaresos puguin gaudir durant tot el mes de maig de l'imponent salt d'aigua de les comportes de Talarn.
     


Altres notícies que et poden interessar







 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació