Dimecres, 3 de juliol de 2024
senderisme

Lo Festival de Senderisme de la Conca Dellà ret homenatge a la desapareguda Roca del Bolet

L'esdeveniment, que tindrà lloc el 17, 18 i 19 de maig, forma part dels Festivals de Senderisme dels Pirineus, que enguany arriben a la 9a edició

Pallars Digital Isona i Conca Dellà | 15 de maig de 2024 a les 10:23
La Roca del Bolet de Figuerola abans de caure | Jeannine Abella
El passat mes de març, el municipi d’Isona i Conca Dellà va perdre un dels seus símbols més emblemàtics: la Roca del Bolet de Figuerola d’Orcau. Conegut com el bolet més antic del món, aquesta formació rocosa es va ensorrar per culpa de la mateixa erosió que la va formar. Per retre homenatge al que els geòlegs anomenen un pilar coronat, l’ajuntament ha programat una ruta a l’indret on romanen les restes rocoses.

 
L’activitat forma part de Lo Festival de Senderisme de la Conca Dellà i comptarà amb la mirada experta d’un geòleg d’Eureka SGN, que explicarà el procés de formació i col·lapse dels pilars coronats. La 6a edició de l'esdeveniment, que tindrà lloc el cap de setmana del 17, 18 i 19 de maig, coincideix amb la celebració de la VIII Setmana dels Geoparcs Europeus.

Com a territori que forma part del Geoparc Origens, Lo Festival acollirà el Geolodia de la província de Lleida, amb una sortida per descobrir els doms de tova calcària del Mont de Conques i els Estanys de Basturs. El Geolodia és una activitat que se celebra anualment des de l’any 2011 i que és organitzada per la Societat Geològica d’Espanya (SGE), l’Associació Espanyola per a l’Educació de les Ciències de la Terra (AEPECT) i l’Institut Geològic i Miner d’Espanya (IGME).
 
Els Estanys de Basturs, inclosos dins el Pla d’Espais d’Interès Natural de Catalunya per la seva singularitat, són també l’escenari escollit per passar una nit sota les estrelles amb l’astrofísic Kike Herrero, de Celístia Pirineus. No en va, el cel nocturn d’Isona i Conca Dellà està certificat per la Unesco com a reserva i destí Starlight en reconeixement a les condicions excepcionals per a l’observació de l’univers.

Finalment, Lo Festival de Senderisme de la Conca Dellà proposa també una caminada per conèixer les diverses fortificacions republicanes construïdes al voltant de l’ermita de La Posa durant els mesos que el front de la Guerra Civil Espanyola va romandre al Pallars. Aquesta activitat serà dirigida per Guies del Pallars, una empresa especialitzada en guiatges per escenaris de la Guerra Civil.

 

Els Festivals de Senderisme dels Pirineus

Lo Festival de Senderisme de la Conca Dellà és un dels 12 festivals que s’organitzen sota el paraigua dels Festivals de Senderisme dels Pirineus, que enguany arriben a la seva 9a edició. Aquests tenen lloc entre els mesos de maig i octubre en 10 de les comarques pirinenques. Inclouen un extens programa d’itineraris a peu amb diferents graus de dificultat. En paral·lel, s’organitzen activitats per conèixer la cultura i la gastronomia locals.
 
La seva raó de ser és fomentar el senderisme com una activitat turística saludable, responsable i de proximitat. Per aquest motiu promouen un senderisme interpretatiu, conduït per guies professionals, practicat en grups reduïts i en espais oberts no massificats.


Altres notícies que et poden interessar







 

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació