Dimecres, 3 de juliol de 2024
geoparc

Arriba la 8a Setmana dels Geoparcs Europeus amb activitats gratuïtes al Geoparc Orígens

Les activitats, emmarcades en la temàtica de La Memòria de la Terra, promouen diferents valors del territori i són dinamitzades per diversos centres i equipaments, entitats col·laboradores i actors clau del Geoparc

Pallars Digital Tremp | 15 de maig de 2024 a les 11:04
Visita guiada i ruta d'interpretació geològica dels Estanys de Basturs | Núria Verdeny
La Setmana dels Geoparcs Europeus arriba aquest divendres 17 de maig a la seva 8a edició i durant quatre setmanes seguides programarà 14 activitats gratuïtes destinades a divulgar el Geoparc Orígens i el seu patrimoni. L'objectiu és la sensibilització sobre la geoconservació i la promoció del patrimoni geològic, promovent activitats geoturístiques i educatives als diferents geoparcs del continent europeu.

Sota la temàtica de La Memòria de la Terra, l’edició d’enguany ofereix diverses activitats en l’àmbit de la geologia del territori Geoparc. S’inclouen visites guiades organitzades pels diferents equipaments del Geoparc, la primera de les quals serà al Centre d’Interpretació de Sòls dels Pirineus el mateix 17 de maig, on es visitarà una col·lecció de monòlits que permeten entendre la formació, les funcions i els usos de sòls a les zones de muntanya.


Se celebrarà també la inauguració d’una col·lecció de fòssils al Centre d’Interpretació del Montsec de Llimiana, el 19 de maig, acompanyada d’una descripció de paisatges geològics des del mirador de Llimiana. La visita guiada a Dinosfera, programada l’1 de juny, anirà acompanyada d’una visita al mirador del Cretaci, un dels millors jaciments de postes d’ous de dinosaures de tota Europa.

Mentrestant, el Centre d’Interpretació del Montsec de Meià oferirà una visita per conèixer el jaciment de la Cabroa i els seus fòssils el 8 de juny, que ajudarà els participants a conèixer la història geològica del Montsec i la interpretació dels seus afloraments. El dia 24 de maig es realitzarà una visita guiada per conèixer la Geologia urbana de Salàs de Pallars. També s’ha organitzat una visita guiada per conèixer el Pirineus Geological Open Museum (PGOM) el 31 de maig, una exposició de geologia permanent a l’aire lliure dins del nucli urbà de Tremp, que oferirà un passeig interpretatiu sobre la història de la Terra i dels Pirineus.

Els amants de la tradició oral i les llegendes podran participar de la pujada a l’ermita de Sant Joanet, al Roc de Pessonada, on el 2 de juny es parlarà de la geologia, la fauna i la flora de la Conca de Dalt, acompanyats per actors clau del territori i entitats col·laboradores. Per últim, el dia 8 de juny es podrà gaudir d’una classe magistral a la Font de la Figuereta, sobre la formació dels Pirineus, a càrrec de Josep Anton Muñoz, catedràtic en Geologia de la Universitat de Barcelona.

La Setmana dels Geoparcs Europeus també inclou una sèrie d’activitats per realitzar en família. Els més petits podran descobrir la prehistòria a l’Hora del conte a la Biblioteca Pública Maria Barbal, a través de la història de la senyora de les Muntanyes de la cova de Montanissell, el 7 de juny. D’altra banda, es podrà gaudir d’un tastet de productes locals descobrint com es produeixen aliments típicament mediterranis com la mel i l’oli en zones de muntanya, com la Vall de Barcedana.


Altres notícies que et poden interessar







 

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació