Dimecres, 3 de juliol de 2024
os bru

Graven un os bru prop de la carretera a la Vall Ferrera

L’exemplar era petit i es podria tractar d’una femella jove o d’un dels 16 cadells que han nascut aquest any al Pirineu

Pallars Digital Vall Ferrera | 16 de maig de 2024 a les 08:40
Captura del vídeo on es veu l'exemplar d'os | Nil Carreño i Arnau Cotet
Un os bru ha sigut vist aquest passat dimarts prop de la carretera a la Borda de Felip, entre Ainet de Besan i Araós, a la Vall Ferrera. Tal com avança TV3, dos joves que circulaven amb cotxe per la zona -Nil Carreño i Arnau Cotet- van aturar-se al costat de la via per gravar l'animal, que caminava tranquil·lament pel camí ral, habitualment freqüentat pels veïns.
 
El plantígrad era petit i podria tractar-se d'una jove femella o d'un cadell, un dels 16 que han nascut enguany al Pirineu. Al vídeo, que ha estat compartit per alguns usuaris a les xarxes socials, s'hi pot observar l'animal en un prat, sense cap tipus de por, rascant-se en un tronc d'arbre per després fugir cap al bosc.

 
Segons ha pogut saber Pallars Digital, l'albirament ha generat preocupació entre els veïns del municipi d'Alins, ja que l'os es trobava molt a prop dels pobles. Aquest, de fet, no és el primer os que ha estat albirat després de la hibernació.
 
 

Recomanacions en cas de trobar-se un os

En aquest sentit, l'Ajuntament d'Alins ha publicat una sèrie de recomanacions que cal seguir en cas de trobar-se amb un os. En primer lloc, cal evitar atansar-s'hi, fins i tot si es troba a una distància considerable, ja estigui sol o amb les cries. Si porteu un gos, cal mantenir-lo al vostre costat i no deixar que pugui provocar l'os.
 

D'altra banda, si us trobeu l'os a poca distància (menys de 50 metres), cal ajudar-lo que us identifiqui, fent-vos presents amb calma, parlant i movent-vos. Cal allunyar-se'n progressivament, apartant-vos tant com pugueu del trajecte de l'animal en la seva fugida. No correu. Si un os s'aixeca sobre les potes del darrere, no és un signe d'agressivitat. L'animal és curiós per naturalesa i s'alça per intentar reconèixer millor les olors i identificar-vos millor.
 
Aquest 2024, la població d'ossos a la demarcació ja ha arribat als 83 exemplars, set més que l'any passat. Es tracta de 37 femelles, 40 mascles i sis individus de sexe no identificat. D'aquests, 43 són adults potencialment reproductors (26 femelles i 17 mascles), 24 subadults i 16 cries.

Respecte al nombre de cadells, és una de les xifres més altes registrades des dels primers reforços de població de l'espècie l'any 1996. D'altra banda, a Catalunya es van detectar 41 exemplars el 2023, mentre que l'any 2022 n'hi havia 38.


Altres notícies que et poden interessar







 

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació