Dimecres, 3 de juliol de 2024
hidroelèctriques

Tremp i Pirineus.Watt recrearan amb una festa l'impacte de la construcció de la Central de Talarn al Pallars Jussà

"Elektra. La festa de la llum i l'aigua" tindrà lloc del 27 al 29 de setembre amb diverses activitats lúdiques i culturals

Pallars Digital Talarn | 16 de maig de 2024 a les 09:37
L'alcaldessa de Tremp, Sílvia Romero, amb els representants de Pirineus.Watt a la Central de Talarn | M. Lluvich / ACN
L'Ajuntament de Tremp i l'associació Pirineus.Watt han creat EleKtra. La festa de la llum i l'aigua' per commemorar l'arribada de La Canadenca al Pallars, ara fa més de 100 anys, i l'impacte de construcció de la central hidroelèctrica de Talarn. Fins ara s'han fet moltes activitats relacionades amb la construcció de les hidroelèctriques i en la modernització al país que van generar, però d'una manera acadèmica i tècnica.

Ara, s'han programat tot un seguit d'actes per divulgar d'una manera lúdica i per tots els públics l'impacte que va generar aquest fet al Pallars. Entre les moltes activitats, que es faran del 27 al 29 de setembre, destaquen les recreacions a càrrec de la companyia Els Comediants.
 
Tremp va ser la població on van catalitzar tots els efectes de l'arribada de La Canadenca al Pallars per a la construcció de l'embassament de Sant Antoni i la Central de Talarn. Per la seva condició de centre de serveis i per la proximitat a les obres, Tremp va esdevenir l'epicentre d'aquesta aventura. En aquells moments la població era d'unes 2.500 persones i solament de treballadors en van arribar uns 4.000, segons l'historiador Xavier Tarraubella.
 

Tremp i Pirineus.Watt han presentant el programa d'EleKtra. La festa de la llum i l'aigua. Foto: M. Lluvich / ACN


Així, la capital del Jussà va ser l'escenari de les primeres manifestacions d'oposició al projecte, de la signatura dels convenis i acords amb La Canadenca, de l'arribada massiva de treballadors, de la gran expansió del seu sector comercial i de les activitats d'oci de tota mena. També de les tensions en l'habitatge o de les visites de personalitats, tant d'alts directius de l'empresa com d'autoritats civils i religioses que volien donar suport a un projecte que havia aixecat grans expectatives a la comarca.

El president de Pirineus.Watt, Arcadi Castilló, ha explicat que tots aquests canvis van afectar a la fesomia de la Conca de Tremp, que va experimentar notables transformacions, algunes molt visibles i altres més subtils, que han acabat configurant un paisatge que ha passat a formar part de l'imaginari col·lectiu dels pallaresos.
 
L'alcaldessa de Tremp, Sílvia Romero, ha explicat que un dels objectius d'aquest projecte és patrimonialitzar uns fets, uns esdeveniments socioeconòmics i uns paisatges hidroelèctrics que van transformar el Pallars a l'inici del segle XX i que van contribuir decisivament al desenvolupament econòmic i a la modernització de Catalunya.

Romero ha dit que també es vol divulgar el coneixement del que va passar en aquells anys i del que va significar, i posar a disposició del gran públic eines de reflexió sobre el passat. Per a Romero, l'important és que la divulgació històrica sigui l'eix central d'aquesta festa de rememoració.
 

Activitats lúdiques i culturals

Pel que fa a les activitats que ja s'estan programant, n'hi ha de diferents tipologies, des d'espectacles teatrals a recreacions històriques al carrer. Durant els tres dies de la festa hi haurà xerrades temàtiques de divulgació històrica, visites guiades a indrets relacionats amb l'arribada de La Canadenca a Tremp, així com tallers i jocs per als més petits relacionats amb l'electricitat i la llum.


Altres notícies que et poden interessar







 

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació