Dimarts, 21 de gener de 2025
Dansàneu

El 33è Dansàneu incorpora l'eix de la llengua amb una elevada presència d'artistes de les Balears i del País Valencià

El festival presenta la programació, que oferirà més d'una trentena de propostes artístiques a les Valls d’Àneu, amb protagonisme també per la bruixeria

Pallars Digital Pallars Digital Valls d'Àneu | 17 de maig de 2024 a les 09:46
La peça de dansa 'Vetlla' es podrà veure al pròxim Dansàneu | I. Gómez / ACN
El 33è Dansàneu, el Festival de Cultures del Pirineu, oferirà més d'una trentena de propostes artístiques a les Valls d’Àneu, entre el 26 de juliol i el 4 d'agost. Enguany, el festival manté els eixos temàtics de la dansa, música i patrimoni, però en suma un centrat en la llengua.

Això es tradueix en una programació amb una elevada presència d'artistes de les Balears i del País Valencià. La directora del Dansàneu, Rut Martínez, ha dit que és més necessari que mai reivindicar "l'exercici ple dels drets culturals, que són també els drets lingüístics". Així mateix, el festival donarà protagonisme també a la bruixeria, coincidint amb la commemoració dels 600 anys del text sobre bruixeria més antic d'Europa, originari de les Valls.
 
El festival s'ha presentat aquest dijous al claustre de la Seu Vella de Lleida. Preguntada pel nou eix vertebrador que s'incorpora al Dansàneu, Martínez ha explicat que "és el moment idoni" per demostrar que "l'exercici dels drets culturals, dins dels quals també hi ha els drets lingüístics" són un aspecte "central" en la vida de les persones. D'aquesta manera, l'edició d'enguany tindrà més presència que mai de propostes per reivindicar la parla comuna de les Illes Balears o el País València.

Concretament, es preveu l'assistència d'artistes com Maria Hein (Mallorca), Júlia Colom (Mallorca), Anna Ferrer (Menorca), Pau Alabajos (País Valencià), Inka Romaní (País Valencià) o bé Joan Miquel Oliver (Mallorca) i Magdalena Garzón (Mallorca). Alhora, la directora ha dit que es vol "reconèixer" també la tasca que han fet per promoure la llengua diverses entitats com Òmnium Cultural, Acció Cultural del País València i Obra Cultural Balear. "Ens tenen al seu costat", ha subratllat.
 

Imatge de la presentació del 33è Dansàneu a la Seu Vella de Lleida. Foto: I. Gómez / ACN


A banda de la llengua, el president del Consell Cultural de les Valls d'Àneu, Ferran Rella, ha dit que el Dansàneu "es fa ressò d'aspectes naturals i de la memòria col·lectiva, i per tant, havia d'incorporar també la bruixeria dins del seu panorama d'activitats", coincidint amb el 600 aniversari del text d'aquest àmbit més antic d'Europa. En aquest sentit, el festival vol reconèixer la singularitat històrica i el pes jurídic d'aquest text aneuenc, així com restituir la memòria de les dones que van ser objecte de repressió i violència per aquesta qüestió.

D'aquesta manera, la programació inclou actes com la lectura de l'obra Vosaltres, les bruixes, que s'estrenarà dins la temporada 2024-25 del Teatre Nacional de Catalunya, i una exposició itinerant, la comissària de la qual és l'escriptora i periodista Ivet Eroles, que ofereix una recorregut per l'estigmatització i la invisibilització de les dones del món rural, des de la cacera de bruixes fins a l'actualitat. Així mateix, la bruixeria estarà present també en Les filles de Lilit, l'espectacle de cloenda de la present edició, així com en quatre representacions més.
 
Abans, la programació començarà amb Sursum, una proposta de creació en arts visuals de l'artista del Solsonès, Maria Ricart, que es podrà veure a l'església de Sant Joan d'Isil. Amb tot, la dansa continua sent la gran aposta del Dansàneu i enguany s’hi veurà representada amb les actuacions de la companyia de Magdalena Garzón, Núria Guiu i Sònia Gómez, IT Dansa, Montse Colomé, Víctor i Raúl Pérez Armero, Kukai Dantza & Brodas Bros, Mal Pelo, Inka Romaní, Lara Brown, l’Esbart Català de Dansaires i alumnes de l’Oriol Martorell, Sol Picó, Anna Hierro i Raquel Gualtero.

Pel que fa a patrimoni -monumental, natural, immaterial-, el festival es focalitza enguany en episodis clau de la memòria col·lectiva pirinenca com és el 80è aniversari de la invasió maqui o el 50è aniversari de la mort de Salvador Puig Antich.

En el vessant estrictament musical, oferirà propostes variades de la mà del Cor Jove Nacional de Catalunya i Arnau Obiols, Joan Isaac, Alidé Sans, Roger Mas i la Cobla Sant Jordi, Trio Fortuny (fent tàndem amb Mal Pelo), Marala, La Ludwig Band, Joan Miquel Oliver, la Barcelona Art Orchestra i la Rufaca Folk Jazz Orchestra, entre d'altres.


Altres notícies que et poden interessar







 

Amb tu, el periodisme al Pallars és possible!

A Pallars Digital treballem per oferir-te una informació rigorosa, lliure i honesta. Per mantenir-ho, necessitem el suport i el compromís de persones com tu.

Subscriu-t'hi
Participació