Dimecres, 3 de juliol de 2024
os bru

Nova protesta dels ramaders pallaresos contra l'os al Pirineu amb un tall a la C-13 a Sort

Demanen a l'administració tancaments perimetrals i reiteren que la coexistència de l'os i la ramaderia "és impossible"

Pallars Digital Sort | 21 de maig de 2024 a les 12:28
Tres tractors tallant la C-13 a l'entrada de Sort aquest dimarts al matí | M. Lluvich / ACN
Una trentena de ramaders han tallat aquest dimarts al matí la carretera C-13 a l'entrada de Sort per protestar contra la "nefasta gestió" que s'està fent de l'os al Pirineu. Els ramaders demanen a l'administració que per "evitar problemes majors" faci tancaments perimetrals pels ossos i no com passa ara, que els plantígrads campen lliures i són els pagesos els que han de tancar el bestiar.

Els ramaders es mostren rotunds i han afirmat que la coexistència de la ramaderia extensiva i la presència de l'os "és impossible". Consideren que ara la problemàtica és dels ramaders, però que ben aviat serà del sector turístic, donat els plantígrads s'apropen cada cop més als nuclis de població, tal com va passar la setmana passada a Alins i Àreu.
 

Tres tractors tallant la C-13 a l'entrada de Sort. Foto: M. Lluvich / ACN


El ramader Xavier Ribera ha demanat unitat i ha dit que han de fer una "proposta de consens" conjuntament amb les administracions comarcals per definir el futur de la ramaderia extensiva i la presència de l'os. Ribera s'ha mostrat pessimista, afirmant que de moment l'única cosa que tenen els ramaders són "baixes d'animals" per atacs de l'os.
 
Els ramaders no parlen només de l'os, sinó també de fauna salvatge com voltors o muflons, i diuen que es veuen obligats a comprar pastura perquè la fauna salvatge se'ls menja l'herba dels prats. El president d'Asaja de Lleida, Pere Roqué, ha insistit que "no hi pot haver convivència entre ossos i ramaderia extensiva" i ha afirmat que ha quedat demostrat que "no és factible".

Roqué ha demanat als dirigents polítics que "tallin la línia d'ajuts directa per la reintroducció i conservació de l'os bru a tot l'Estat" i que incorporin aquesta petició als seus programes electorals de cara a les eleccions europees.

 
El representant de Revolta Pagesa al Pallars, Gerard Cardona, ha dit que la situació que s'està produint aquesta primavera "és insostenible", donat que cada dia tenen notícies de ramaders que han vist l'os, gent que se l'ha trobat caminant o albiraments a tocar dels pobles. Cardona acisa que "el problema comença ara" perquè aviat pujaran els animals a la muntanya. Per tot, ha demanat a l'administració que hi posi solució i que faciliti un protocol clar d'actuació i de càrrega que el Pirineu pot assumir d'ossos a les muntanyes.
 
La nova protesta ha tingut lloc un dia després que una setantena de ramaders es manifestessin a Llavorsí per mostrar la seva preocupació i rebuig davant la "presència inusual" d'ossos a pocs metres dels pobles de la Vall Ferrera. A més, els ramaders afirmen estar cansats que l'administració els qüestioni cada vegada que hi ha un atac i demanen informació en temps real d'on es troben els ossos per "prendre mesures".

 
Cal recordar que la setmana passada hi va haver dos avistaments d'os en poc més de 24 hores a la Vall Ferrera. El primer va ser gravat per dos joves prop de la carretera entre Ainet de Besan i Araós. El segon, va sorprendre un ramader d'Àreu, que va haver de foragitar el plantígrad quan aquest s’acostava a les seves eugues a la zona de Costuix. Aquests fets van posar en alerta els veïns de la vall per la proximitat i l’actitud despreocupada de l’os.


Altres notícies que et poden interessar







 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació