Dijous, 21 de novembre de 2024
os bru

Depana defensa l’os i assegura que la coexistència amb la ramaderia és possible

La Lliga per a la Defensa del Patrimoni Natural argumenta que l'observació d'ossos prop de carreteres i nuclis no és un fet excepcional durant la primavera i que els danys a la ramaderia són mínims

Pallars Digital Pallars | 23 de maig de 2024 a les 08:40
Imatge de l'os vist la setmana passada prop d'Àreu | Francesc Feliu
La Lliga per a la Defensa del Patrimoni Natural (Depana) defensa que la coexistència de l'os bru amb la ramaderia és possible, i assegura que la població d'ossos al Pirineu continua batent rècords amb "danys mínims" a la ramaderia. En un comunicat, Depana ha volgut sortir al pas davant l'albirament de dos plantígrads la setmana passada a la Vall Ferrera i del que considera una "alarmista reacció" d'una part del sector ramader.

En primer lloc, exposen que l'observació d'ossos prop d'algunes carreteres i nuclis rurals "no és un fet excepcional ni estrany". Apunten que es produeix a la primavera, època de zel d'aquests animals, que és també el moment d'emancipació dels joves dels grups familiars.

 
Respecte a l'os que es va topar amb un ramader prop d'Àreu el passat dimecres, asseguren que es tracta d'un animal "jove i inexpert", i que només mostra "curiositat" envers els seus veïns sense que es detecti "cap mostra d'agressivitat".
 
En aquest sentit, des de Depana qualifiquen d'"actitud demagògica" la reacció d'Unió de Pagesos i de part del sector ramader, que aquest dilluns i dimarts s'han manifestat a Llavorsí Sort per protestar contra la presència i la gestió de l'os a la zona. Assenyalen que aquestes accions demostren la "manca d'interès per millorar la convivència entre l'espècie i els habitants del Pirineu".

 
La Lliga defensa que els atacs a la cabana ramadera es van reduir "dràsticament" i es mantenen "estables" (15 animals morts el 2023) gràcies a les mesures preventives de protecció. La principal via és l'agrupament de ramats de cabrum i oví que pugen als ports del Pirineu durant l'estiu. Un sistema, defensen, que funciona, ja que només un 0,16% del bestiar dels agrupaments va morir depredat per l'os el 2022.

Finalment, Depana exposa que la desaparició de la ramaderia extensiva de muntanya "es produeix a tot Catalunya sense excepcions, amb os o sense". En canvi, assenyala la manca de relleu generacional i de suport per comercialitzar un producte de qualitat, així com la falta de competitivitat i els problemes estructurals com a principals amenaces del sector ramader.
 


Altres notícies que et poden interessar







 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Subscriu-te al diari per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Subscriu-t'hi

Participació