Divendres, 22 de novembre de 2024
ramaderia

Ramaders pallaresos visiten l'Alta Garona i l'Arieja per conèixer com gestionen el relleu agrari

A França aquest es considera un model per al futur de la ramaderia i la pagesia de casa nostra

Pallars Digital França | 27 de maig de 2024 a les 08:49
Imatge del grup que ha viatjat a França | CCPJ
Una vintena de ramaders i entitats vinculades al sector agrari del Pallars han viatjat recentment al sud de França per conèixer de primera mà els dispositius pel relleu agrari i conèixer experiències d'èxit en primera persona. Al grup hi havia representants de diverses administracions, com ara el Consell Comarcal del Pallars del Jussà, així com l'Escola de Pastors i Pastores de Catalunya, però sobretot ramaders del Pirineu que estan pensant en traspassar les seves explotacions

La primera visita va ser a la Cambra d'Agricultura de l'Alta Garona, on es va fer una breu radiografia de l'estat del sector. En aquesta apareixia una dada especialment satisfactòria: la taxa de reemplaçament, és a dir, el nombre d'instal·lacions amb relació al nombre de persones que cessen l'activitat és del 58% a l'Alta Garona; gairebé el doble que a Catalunya.
 
Un fet que s'explica perquè la Cambra d'Agricultura té diversos dispositius per facilitar els traspassos d'explotacions: informació i formació per a les persones cedents, acompanyament en la cerca de relleu i durant el procés de traspàs, espais de trobada entre cedents i possibles relleus (farm dating) i el contracte CEFI (Contractació d'Ocupació Formació Instal·lació). Aquestes són les accions que França desenvolupa per garantir el relleu generacional del seu sector primari.

També es va visitar l'experiència de l'ADEAR de l'Ariège (Association pour le Développement de l'Emploi Agricole et Rural). Una associació vinculada a la Confederation Paysanne que desenvolupa accions similars a les de la Cambra d'Agricultura amb el mateix objectiu.
 
Es van visitar tres experiències de traspassos d'explotacions, on ramaders al voltant dels 65 anys havien decidit traspassar l'explotació a persones nouvingudes. Tres casos diferents, amb els seus matisos, però amb un punt en comú: la responsabilitat de no deixar la terra erma i buida de persones.

Facilitar l'accés al sector a persones nouvingudes comporta dificultats que es veuen superades gràcies a la clara convicció i visió d'una terra agrària treballada per pagesos i pageses que configurin un paisatge ruralment i socialment viu. Voluntat de veïnatge o de mantenir una petita pagesia són conceptes clau que han donat força per tirar endavant aquesta reempresa agrària.


Altres notícies que et poden interessar







 

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Subscriu-te al diari per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Subscriu-t'hi

Participació