Dissabte, 23 de novembre de 2024
arqueologia

El Museu de la Conca Dellà rep una col·lecció privada de més de 5.500 fòssils del metge Lluís Ferrer

Les peces, de gran abast científic i patrimonial, cobreixen un rang de temps de gairebé 500 milions d'anys

Pallars Digital Isona | 30 de maig de 2024 a les 08:30
El director del museu amb els familiars del doctor Ferrer | M. Lluvich / ACN
El Museu de la Conca Dellà ha rebut la col·lecció privada d'un total de 5.541 peces fòssils del metge pallarès Lluís Ferrer Condal. La seva família ha fet aquesta donació per conservar i valoritzar aquesta col·lecció de gran "valor científic i patrimonial", i que abasta un rang de temps de gairebé 500 milions d'anys, des del Cambrià fins al Pleistocè.

Es tracta d'una col·lecció amb caràcter local i internacional, ja que Ferrer va fer recollir fòssils prop de les localitats on exercia la seva professió. Així, els sediments marins de la Conca de Tremp estan molt representats. El doctor va fer de guia en grans expedicions internacionals, i per això la col·lecció també inclou molts fòssils d'animals i plantes de diversos indrets del planeta.
 

Alguns dels fòssils de la col·lecció cedida al Museu de la Conca Dellà. Foto: M. Lluvich / ACN


La família de Lluís Ferrer s'ha reunit aquest dimecres amb els representants del Geoparc Orígens i del Museu de la Conca Dellà per signar la cessió gratuïta de la col·lecció. El seu fill, Gem Ferrer, ha explicat que cedint la col·lecció al museu d'Isona tothom en podrà gaudir. Entre la col·lecció de fòssils estan "molt ben representats jaciments cabdals de la història paleontològica de Catalunya" com són els de la Pedrera de Meià o els exemplars dolomitzats de l'anomenada pedra de Mont-ral i Alcover, del Triàsic superior.
 
Àngel Galobart, director del Museu de la Conca Dellà d'Isona, ha explicat que Ferrer va descobrir diverses troballes d'interès internacional, entre les quals destaquen els fòssils d'una nova espècie de granota i una ploma. També va recollir nombrosos vestigis de flora i fauna amb els quals va contribuir en un estudi de recerca de la Universitat de Lisboa, mitjançant el qual es van determinar dos noves espècies de flora en aquest jaciment.

Galobart ha declarat que aquesta cessió representa "una important aportació pel patrimoni paleontològic del Geoparc", gràcies a "la gran riquesa de fòssils recopilats al territori al llarg d'una vida", gràcies a la tasca del doctor Lluís Ferrer. La seva labor, no només va ser de prospecció i recol·lecció, sinó també de conservació i classificació dels fòssils al llarg de diverses dècades. La filla del doctor, Consol Ferrer, recorda al seu pare sempre assegut a una taula classificant fòssils i ha afegit que era la seva afició dels de ben jove.
 

Els fills del doctor Ferrer amb els responsables del Geoparc Orígens. Foto: M. Lluvich / ACN


El director de l'equipament ha afegit que amb aquesta col·lecció és dobla el fons de fòssils del Museu d'Isona, passant dels poc més de 4.000 als gairebé 10.000. De fet, l'objectiu d'aquesta cessió és, d'una banda, el manteniment i la conservació de la col·lecció. De l'altra, vol donar a conèixer aquest patrimoni paleontològic mitjançant l'organització d'exposicions, juntament amb la celebració d'un homenatge a la figura del doctor Lluís Ferrer.
 
Així mateix, es pretén cedir peces a altres museus i centres d'interpretació, com per exemple el Centre d'Interpretació del Montsec de Meià, per tal que siguin incloses en les seves exposicions permanents, temporals i itinerants. També es preveu la utilització de peces en altres activitats, principalment de divulgació i educació.


Altres notícies que et poden interessar







 

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Subscriu-te al diari per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Subscriu-t'hi

Participació