Dimecres, 26 de juny de 2024
Contingut patrocinat

Nou cicle formatiu de Dietètica a l'Institut de Tremp

El grau superior, de dos cursos de durada, es cursarà en horari lectiu de tarda i donarà accés a graus universitaris afins com Infermeria, Fisioteràpia, Nutrició humana i dietètica o Ciències de l'Activitat Física i l'Esport

Redacció Tremp | 3 de juny de 2024 a les 12:34
Entrada principal a l'Institut de Tremp | Institut de Tremp
L'Institut de Tremp oferirà a partir del proper curs i per primer cop un cicle formatiu de Dietètica. El grau superior, de dos cursos de durada, es cursarà en horari lectiu de tarda i donarà accés a graus universitaris afins com Infermeria, Fisioteràpia, Nutrició humana i dietètica o Ciències de l'Activitat Física i l'Esport (CAFE) amb assignatures com Dietoteràpia, Alimentació equilibrada, Control alimentari o Educació sanitària i promoció de la salut.

La directora del centre, Rebeca Escales, ha valorat molt positivament que l'Institut de Tremp pugui oferir un cicle formatiu de grau superior de sanitat per primera vegada. Escales ha destacat a Pallars Digital que el centre trempolí compta amb una llarga tradició en formació professional. "Ja fa 17 anys que oferim un cicle formatiu de grau mig de sanitat molt consolidat, el de Cures Auxiliars d'Infermeria, i des del curs passat el grau mig d'Emergències sanitàries.

Tots dos cicles, ha assegurat Escales, compten amb una alta demanda i amb una elevada inserció laboral al territori. El nou grau superior de Dietètica permetrà l'Institut de Tremp donar una continuïtat en l'àmbit de la formació professional de sanitat, "una molt bona opció per accedir als graus universitaris", segons la directora.
 

Imatge de l'edifici de l'Institut de Tremp. Foto: TGE


Entre les competències que un estudiant podrà adquirir cursant aquest cicle hi ha l'elaboració de dietes adaptades a persones i col·lectius; el control de la qualitat de l'alimentació humana; l'anàlisi dels seus comportaments alimentaris i les seves necessitats nutricionals; o la programació, aplicació i supervisió d'activitats educatives que millorin els hàbits d'alimentació de la població.

Pel que fa a les principals sortides professionals o llocs de treball que es poden ocupar un cop cursat el cicle formatiu de Dietètica, hi ha el de Dietista, Tècnic en dietètica i nutrició, Responsable d'alimentació en empreses de càtering, Tècnic en higiene dels aliments, Consultor en alimentació o Educador sanitari en àmbits professionals com l'Atenció primària i comunitària, Unitats de suport, Salut pública, Serveis generals hospitalaris, Serveis de restauració, Empreses de "càtering" o Restaurants, hotels i menjadors.

Per aprofundir i conèixer més detalls sobre aquest cicle, hem conversat amb Anna Grau, dietista-nutricionista del CAP de Tremp.
 

Una dietista en un laboratori. Foto: Arxiu


Com a professional del sector, com valores el nou cicle formatiu superior de Dietètica de l'Institut de Tremp?

- Com una oportunitat extraordinària de vincular als joves dels Pallars amb vocació sanitària per formar-se i arrelar-se personal i professionalment al nostre territori. La formació en nutrició és una part fonamental per millorar la salut i per disminuir el risc de patir malalties no transmissibles com la hipertensió (HTA), la diabetis mellitus 2 (DM2) o la dislipèmia (alteració del metabolisme del lípids) i fer promoció de la salut des d’aquesta vessant.

- Quins llocs de treball pot ocupar un futur tècnic superior en dietètica? 

- Un tècnic superior en dietètica competencialment pot introduir-se en aquells centres on es pugui fer promoció i millora de la salut a través de canvis nutricionals. Treballen sobre persones sanes que volen millorar l’alimentació a través d’un canvi d’hàbits i de l’estil de vida o millorar la composició corporal o dins l’àmbit esportiu, millorar el rendiment en qualsevol disciplina esportiva. Poden estar present en empreses de càtering dissenyant menús saludables, centres esportius, centres d’estètica, centres farmacèutics o per compte propi.

- Quins beneficis pel sector sanitari aporta aquest nou cicle?

- El sector sanitari des del punt de vista dietètic-nutricional, el podem dividir de forma senzilla en promoció de la salut, en millora de la salut en persones sanes o millorar de la salut en persones amb una o  més patologies. Aquest cicle aportarà professionals formats per promocionar i millora la salut a través de l’alimentació i espero, que amb ganes de quedar-se a treballar i viure a la nostra zona. 

A més, estem en una zona on convivint amb molts esportistes de diferents disciplines que amb un tècnic superior en dietètica que els acompanyi farà que el seu rendiment esportiu millori. Penso que professionalment complementa molt bé el cicle superior de condicionament físic que s’està oferint a l’ICEM de la Pobla de Segur.

Aquest cicle, a més, és una via d’entrada amb món sanitari universitari per ampliar coneixements i competències cursant el grau universitari de nutrició i dietètica humana, fisioteràpia, infermeria, odontologia i la resta de graus sanitaris segons l’interès o la especialització que més interessi.

- Quina relació té amb el Grau d'Infermeria que s'implantarà a Tremp el setembre del 2025?

- Aquest cicle està donant la oportunitat als joves pallaresos de quedar-se i formar-se fins assolir Estudis superiors Universitaris en Infermeria per complet al nostre territori sense haver de marxar a viure fora amb el cost que suposa a les famílies. Personalment, espero que sigui el primer grau universitari de molts que s’arribin a implementar a casa nostra i així descentralitzar l’accés a estudis universitaris. 


Altres notícies que et poden interessar







 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació