Diumenge, 30 de juny de 2024
obres

Condicionen l'espai on comença l'antic funicular de Gueron, a Tavascan

L'objectiu del Parc Natural de l'Alt Pirineu és restaurar-lo i museïtzar-lo en un futur conjuntament amb l'Ajuntament de Lladorre

Pallars Digital Tavascan | 31 de maig de 2024 a les 11:51
Un operari al costat del funicular de Gueron | Parc Natural de l'Alt Pirineu
El Parc Natural de l'Alt Pirineu ha començat a condicionar l'espai on comença l'antic funicular de Gueron, a Tavascan. L'objectiu és restaurar-lo i museïtzar-lo en un futur conjuntament amb l'Ajuntament de Lladorre.
 
El funicular de Gueron va ser una de les peces claus en la construcció de la central hidroelèctrica de Tavascan. L'estructura ascendia des del peu del camí del Pla de Boavi fins als barracons de Gueron, situats a 1.700 metres d'altitud, i amb un recorregut total de 1.534 metres.
 
El funicular permetia un tràfic constant d'obrers, material i maquinària, i va funcionar fins al 1974, quan es va inaugurar la central. Comptava amb un cable de 30 mil·límetres de diàmetre, amb un pes de 3,26 kg/m i una resistència total de 56.000 quilos.

També tenia una vagoneta de 2.000 quilograms i una càrrega màxima de 10.000 quilos. Actualment, es troba fora de servei, però les seves restes encara es poden observar des del mateix camí al Pla de Boavi i a les Bordes de Gueron, on s'ha recuperat i senyalitzat l'antic camí a peu.
 


Altres notícies que et poden interessar







 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació