Dissabte, 29 de juny de 2024
explosius

Troben una bomba de la Guerra Civil a tocar d'una llar d'infants a Tremp

L'artefacte, que mantenia la càrrega activa, ha estat localitzat pels alumnes de la UEC del Pallars mentre cavaven al pati

Jordi Ubach Llorens Tremp | 31 de maig de 2024 a les 13:54
Imatge de la zona on s'ha localitzat la bomba | Anna Llorens
Troballa històrica aquest divendres a Tremp. Els alumnes de la Unitat d'Escolarització Compartida (UEC) del Pallars, situada entre els carrers Montsec i Montllobar, a la zona de l'Estació de la ciutat, han trobat una bomba de la Guerra Civil mentre realitzaven una activitat al pati del centre. 

Segons ha pogut saber Pallars Digital, l'artefacte explosiu, sense detonar i per tant amb la càrrega activa, s'ha pogut localitzar mentre els propis alumnes de la UEC del Pallars cavaven la terra, al voltant de les 13h del migdia. Un cop han detectat que es tractava d'una bomba, han avisat els Mossos d'Esquadra.
 

Imatge de la bomba localitzada aquest divendres a Tremp. Foto: Cedida


Després que des del centre educatiu s'hagi donat l'avís, diverses dotacions de Mossos d'Esquadra han fet acte de presència al lloc de la troballa, on a molts pocs metres també hi ha una llar d'infants, Els Minairons, que ha estat desallotjada juntament amb la UEC del Pallars i els veïns dels habitatges més propers. En total, s'han desallotjat vuit menors de la UEC, 15 infants de l'escola bressol i els respectius equips docents.

La bomba ha estat protegida durant unes dos hores fins que han arribat de Lleida els Tècnics Especialistes en Desactivació d'Artefactes Explosius (TEDAX) amb l'objectiu de traslladar-la al polvorí dels Mossos per desactivar la càrrega de manera segura. L’aparició d'artefactes sense explotar de la Guerra Civil al Pallars és força freqüent, doncs les comarques pallareses van ser escenari d'algunes de les batalles més cruentes de la Guerra Civil al nostre país.
 

Què fer si et trobes un artefacte explosiu?

Cal recordar que en el cas de trobar algun tipus d’artefacte explosiu no s’ha de tocar ni moure del lloc on es troba. En una situació així, s’ha de trucar immediatament al 112 per tal que els especialistes del TEDAX es desplacin al lloc i facin una extracció segura, ja que és extremadament perillós qualsevol tipus de manipulació.

Els agents del TEDAX dels Mossos d'Esquadra són els primers en accedir a aquest tipus de troballes donada la seva formació, preparació tècnica i material de què disposen, que els permet garantir la seva seguretat i la de la resta de persones.


Altres notícies que et poden interessar







 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació