Diumenge, 30 de juny de 2024
Falles

El Pallars escalfa motors per a una nova temporada de falles

Sort i la Pobla protagonitzaran les primeres baixades de falles el 15 i el 17 de juny, Isil i Alins les faran per Sant Joan, València i Llavorsí per Sant Pere i Alós el 6 de juliol

Tomàs Garcia Espot Pallars | 5 de juny de 2024 a les 14:28
Un fallaire d'Isil mirant el poble des del Faro | Felipe Valladares
Un any més, el Pallars ja es prepara per a les tradicionals baixades de falles per celebrar l'arribada del solstici d'estiu i que tenyeixen les dos comarques de foc i festa. Com ja és habitual, Sort la Pobla de Segur seran les encarregades d'obrir la temporada. La capital del Pallars Sobirà les celebra el dissabte 15 de juny, mentre que la Pobla ho farà el dilluns dia 17, vigília de la Mare de Déu de Ribera, patrona del poble.

Més endavant, serà el torn d'Alins i d'Isil, que baixaran les falles el 23 de juny, durant la revetlla de Sant Joan, mentre que les falles de Sant Pere de València d'Àneu tindran lloc el dia 29. Les més tardanes seran les d'Alós d'Isil, que enguany es realitzaran el 6 de juliol.

 

Els fallaires poblatans encenent les falles. Foto: Joan Llimiñana

 

15 de juny: Falles de Sort

El dissabte 15 de juny, Sort celebrarà la 5a edició de la festa del foc que uneix els diferents pobles de la Vall d'Àssua i el Batlliu entorn de l'enorme falla major de bedoll, ja instal·lada al Parc del Riuet de la capital del Pallars Sobirà. Els fallaires de Sort  van recuperar aquesta tradició l'any 2018 per donar suport als presos polítics catalans. La unió dels pobles del municipi es fa a través de camins antics i murs de pedra.
 

 

17 de juny: Falles de la Pobla de Segur

El dilluns 17 de juny serà el torn dels fallaires de la Pobla de Segur, que l'any passat van haver de baixar sota la pluja des de la muntanya de Santa Magdalena. La festa en honor a la Verge de Ribera ja ha donat el seu tret de sortida oficial aquest dilluns, quan els i les fallaires han començat a fer les seves falles a La Serradora amb la tea i els pals d'avellaner que ha anat a buscar recentment.
 

Els fallaires poblatans han començat a fer les falles aquest dilluns. Foto: TGE

 

23 de juny: Falles d'Isil i Alins

La nit de Sant Joan, el 23 de juny, serà el torn d'Alins i Isil, que any rere any protagonitzen les baixades més populars i concorregudes del Pallars i el Pirineu. Al primer, els fallaires descendiran amb les torxes, com ja és habitual, des del Botanal i l'ermita de Sant Quirc, mentre que al segon ho faran des del Faro, i davallaran fins on es troba la Falla Major, que incendiaran abans de comenci la festa grossa.
 

 

29 de juny: Falles de València d'Àneu i Llavorsí

El 29 de juny li toca el torn a València d'Àneu, que celebra la baixada de falles prop de la festivitat de Sant Pere. En aquesta tradicional festa, recuperada a principis dels anys vuitanta, els fallaires de València baixen amb unes falles específiques: un petit tronc d'avellaner o de bedoll que no supera el metre, i amb dos talls en forma de creu en un extrem per col·locar les ascles de teia.
 

Els fallaires d'Alins pujant al Botanal. Foto: Ignasi Feltrer


Qui també baixarà falles enguany el dia 29 de juny serà la població de Llavorsí. I ho farà per primera vegada en la seva història. Els fallaires baixaran des del des del mirador del Burganàs, a tocar del poble, i per un sender rehabilitat recentment. Aquí en trobaràs tota la informació.
 

6 de juliol: Falles d'Alós d'Isil

Finalment, les falles d'Alós se celebraran el dia 6 de juliol. Aquesta baixada va ser recuperada gràcies a l'empenta de la gent i ha esdevingut un factor per potenciar la identitat local. Així mateix, i de la mà d'Òscar Vidal, el retorn de les falles també va permetre recuperar danses tradicionals com el ball pla o l'esquerrana d'Alós.
 


Altres notícies que et poden interessar







 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació