Diumenge, 30 de juny de 2024
ramaderia

Pagesos i ramaders del Pallars reactiven les protestes amb talls als principals passos fronterers amb França

La majoria han participat a les accions que s’han dut a terme a la Seu d’Urgell i Bossòst, on 200 persones han tallat l'N-230

Pallars Digital Bossòst | 4 de juny de 2024 a les 08:21
Uns 200 pagesos tallant l'N-230 a Bossòst aquest dilluns | M. Lluvich / ACN
Els ramaders i pagesos del Pallars han participat aquest dilluns en la nova onada de protestes del sector, que ha dut a terme talls als principals passos fronterers amb França. En el seu cas, la majoria han pres part en les accions a la Seu d'Urgell i Bossòst. En aquest darrer, uns 200 pagesos han tallat la carretera N-230 per fer sentir el malestar del sector.

El tall ha sigut total i solament han deixat passar el transport sanitari, d'emergències o l'escolar. A la protesta de Bossòst també s'hi han unit pagesos de la Val d'Aran, l'Alta Ribagorça, l'Urgell, el Pla d'Urgell, les Garrigues i una petita representació d'agricultors de Múrcia.
 

El portaveu de Revolta Pagesa al Pallars, Gerard Cardona, llegint el manifest. Foto: M. Lluvich / ACN


El portaveu de Revolta Pagesa, el pallarès Gerard Cardona, ha lamentat que la Gendarmeria no ha autoritzat els pas dels pagesos francesos per unir-se al tall de Bossòst. Cardona ha estat l'encarregat de llegir el manifest i enumerar les principals reclamacions del sector: eliminar l'impost energètic, reclamar les mateixes exigències als productes de fora de la Unió Europea, millorar les normatives de la cadena alimentària i una llei europea de preferència dels productes locals.
 
Els pagesos han tallat la frontera fins a aquest dimarts a les 10h del matí. Cardona ha lamentat que cap representant del govern espanyol encara no s'hagi posat en contacte amb el sector.  Una representació dels pagesos catalans manifestats a Bossòst es va atansar a la banda francesa per sumar esforços amb els pagesos francesos. Aquests els han explicat que el govern francès ha pogut parlar amb el ministre d'Agricultura, Luis Planas, i els ha comunicat la intenció de convocar una trobada amb el sector de cara a la tardor. Cardona ha manifestat que "l'octubre és molt tard" i volen una reunió prèvia.

Els francesos han dit que tot i que ho veuen lluny, donen un marge de confiança al govern, però si no s'arriba a cap acord, a la tardor "paralitzaran el país". Els pagesos catalans han lamentat que les úniques notícies que tinguin ara siguin per part del govern francès i no l'espanyol. Confien rebre notícies durant aquest dilluns, en cas contrari tampoc descarten allargar els talls a les fronteres.

 

Primer gremi de la pagesia catalana

La plataforma Revolta Pagesa ha creat el primer Gremi de la Pagesia Catalana amb l'objectiu de ser "escoltats" i "diferenciar-se" de la resta d'associacions agràries. L'associació neix amb vuit socis, un per cadascuna de les vegueries de Catalunya. "Serà una organització independent, democràtica, lliure i transparent", asseguren.

L'anunci s'ha fet durant una assemblea oberta al tall de l'AP-7 a la Jonquera, on han fet una crida als assistents a agremiar-se. La portaveu de Revolta Pagesa, Ingrid Pou, assegura que el moviment "continuarà" i que seguiran treballant per defensar els interessos de la pagesia.


Altres notícies que et poden interessar







 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació