Diumenge, 30 de juny de 2024
Muntanya de Tor

Restricció de vehicles, servei de taxis i vigilància privada: les mesures dels veïns de Tor per frenar l'allau de turistes

Els propietaris han abordat en una reunió l'impacte de la sèrie de Carles Porta sobre la muntanya tot demanant respecte per l'entorn i la seva privacitat

Tomàs Garcia Espot Tor | 6 de juny de 2024 a les 12:00
Diverses cases de Tor en una imatge d'arxiu | M. Lluvich / ACN
Els veïns de Tor han decidit posar fre a l'allau de turistes que pugen al poble atrets per la nova sèrie de Carles Porta aplicant una sèrie de restriccions. Tal com han confirmat a Pallars Digital fonts properes als propietaris de la muntanya, s'ha acordat regular l'accés de vehicles motoritzats al poble, deixant passar només aquelles persones que tinguin una reserva en algun hotel o restaurant de la zona.


Aquesta és la primera de les mesures que els propietaris han posat sobre la taula en el transcurs d'una reunió celebrada recentment per tal d'abordar els problemes que està generant l'afluència desmesurada de visitants. De fet, al mes de novembre el poble ja va decidir instal·lar dos barreres per tal de restringir el trànsit rodat durant els mesos d'hivern, amb l'objectiu de no malmetre el camí particular.
 

Taxis i vigilància privada

En aquest sentit, les mateixes fonts indiquen que, evidentment, els veïns dels pobles de la zona tindran accés lliure, com també els vehicles oficials. D'altra banda, la segona mesura consistiria en implementar un servei de taxis, com ja passa en el cas dels visitants al Parc Nacional d'Aigüestortes. Aquesta seria una via per a les persones que, sense reserva prèvia, no poden pujar amb el seu vehicle privat. 


Finalment, els propietaris també estan mirant de contractar un servei de vigilància privada per tal de fer front a qualsevol mena de problema de convivència que pugui sorgir. "Sabem com se les gasten alguns maleducats", asseguren. En aquest sentit, no només els preocupa l'afluència de visitants que venen per la banda del Pallars, sinó també aquells que baixen des d'Andorra pel port de Cabús, molts d'ells amb quads. Un accés que, tot i estar "tolerat", no és legal.

«Volem respecte, no morbosos malintencionats i que deixen deixalles»
 

Els veïns demanen respecte

Totes tres mesures -que inicialment s'aplicarien durant el juliol, l'agost i una part del setembre, els mesos de màxima afluència- venen motivades pel malestar que ha causat entre els veïns la forta presència de visitants i curiosos atrets per la sèrie sobre Tor. Una de les principals queixes era que diverses persones accedien de manera il·legal en finques particulars, encuriosits per veure, per exemple, la casa on va ser assassinat Josep Montané "Sansa" l'estiu de 1995.

 
Els veïns ja van lamentar recentment que molta gent només puja al poble pel "morbo", tot assegurant que Tor "no és un parc temàtic". En aquest sentit, els propietaris "volen respecte, no morbosos malintencionats i que deixen deixalles". A més, en declaracions a aquest diari apunten que no dubtaran en denunciar a aquelles persones que no respectin les normes de convivència ni les restriccions que volen promoure.
 


Altres notícies que et poden interessar







 

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació