Diumenge, 24 de novembre de 2024
habitatge

El sector de l'habitatge de l'Alt Pirineu demana que els ajuts i les normatives s'adaptin a la realitat territorial

Durant la jornada celebrada a Sort s’ha posat de manifest que hi ha demanda de primera residència, però no hi ha oferta a molts pobles, que perillen de quedar deshabitats

Pallars Digital Sort | 7 de juny de 2024 a les 08:13
Imatge de la 1a Jornada d'Habitatge de l'Alt Pirineu celebrada a Sort | M. Lluvich / ACN
La 1a Jornada d'Habitatge de l'Alt Pirineu i Aran ha posat de manifest la necessitat de modificar algunes polítiques i adaptar-les a aquesta zona del país. La secretària tècnica de la Taula d'Habitatge, Sílvia Rodríguez, ha dit que l'Alt Pirineu és "una zona molt rural i les polítiques estan pensades des d'una òptica urbana", i aposta per canviar els criteris de priorització: emergència econòmica o zones més poblades.

A l'Alt Pirineu "l'emergència econòmica no és dona, però sí la poblacional", ha dit. Eva Fiter, directora de l'Institut per al Desenvolupament de l'Alt Pirineu i Aran (IDAPA), ha explicat que hi ha demanda de primera residència, però no hi ha oferta. Un fet que "portarà molts pobles a quedar deshabitats", ha afirmat.
 
La Taula d'habitatge de l'Alt Pirineu i Aran és un òrgan publicoprivat amb representació d'agents de les sis comarques de muntanya que es va crear l'any 2022. El seu objectiu és fer front al repte de l'accés a l'habitatge a partir de la coordinació i la cooperació entre agents clau del territori. Està impulsada per l'IDAPA i l'Ateneu Cooperatiu de l'Alt Pirineu i Aran. De la Taula d'habitatge en va sorgir la iniciativa de la Jornada d'aquest dijous.
 

Fragilitat demogràfica

Fiter ha explicat que l'Alt Pirineu i Aran compta amb realitats molt diverses, però en general viu una situació de fragilitat demogràfica. Davant d'aquesta, l'accés a l'habitatge se situa "com a factor clau per a fer front al repte poblacional" i "la fixació de població és important perquè condiciona el desenvolupament i el futur d'aquest territori", ha exposat.
 
Sílvia Rodríguez ha dit que cada vegada es fa més palesa la dificultat d'accés a l'habitatge a les comarques alt pirinenques i destaca com algunes de les causes l'elevada presència d'habitatges buits, la necessitat de rehabilitació dels immobles o la pressió de segones residències o habitatges d'ús turístic (HUT).


Altres notícies que et poden interessar







 

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Subscriu-te al diari per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Subscriu-t'hi

Participació