Dimecres, 3 de juliol de 2024
eleccions europees

Junts repeteix com la força més votada a les eleccions europees al Pallars

El PSC aconsegueix el segon lloc al Jussà (24,63%), mentre ERC-AR repeteix posició al Sobirà (27,79%)

Pallars Digital Pallars | 10 de juny de 2024 a les 09:00
Toni Comín celebrant els resultats amb Carles Puigdemont i Jordi Turull | M. Vidal / ACN
Junts ha guanyat de nou i amb claredat les eleccions europees al Pallars. La candidatura liderada per Toni Comín ha sigut la més votada a les dos comarques, aconseguint el 32,69% dels suports al Pallars Jussà i el 31,05% al Pallars Sobirà. Mentrestant, el PSC és segona força al sud (24,63%) i tercera al nord (20,12%), i ERC-AR és segon al Sobirà (27,79%) i tercer al Jussà (21,43%).

En clau local, els juntaires s'imposen en la majoria de municipis pallaresos (19), inclosa una de les capitals, Tremp (31%). Per la seva banda, els republicans han estat els més votats en 7, inclòs Sort (28,3%). Mentrestant, els socialistes són primera força en 3 municipis del Pallars Jussà: la Pobla de Segur, Salàs de Pallars i Senterada, tal com es pot comprovar en el mapa municipal que mostrem a continuació.   
 

 

L'europeisme manté l'hegemonia tot i l'ascens de l'extrema dreta

El Parlament Europeu afronta una nova legislatura més ancorada a la dreta, si bé la gran coalició de populars, socialdemòcrates i liberals aguanta la majoria parlamentària. Tant el Partit Popular Europeu com l'espai a la seva dreta han millorat resultats. El PPE i els ultres d'Identitat i Democràcia i els Conservadors i Reformistes passen de representar el 42,21% dels escons a tenir-ne el 44,31%.

En canvi, socialdemòcrates, ecologistes i l'Esquerra Unitària es queden amb poc més del 30% de representació. El centre s'empetiteix amb la caiguda dels liberals pels mals resultats del president francès, Emmanuel Macron. De fet, l'anunci d'una convocatòria electoral a França obre una nova incertesa a la UE.
 


El PP guanya les eleccions europees a Espanya per davant de PSOE i Vox

A Espanya, el PP ha guanyat les eleccions europees amb 22 escons, 9 més que els que va aconseguir el 2019. Per darrere, el PSOE queda en segona posició, de tal manera que es giren les posicions d'ara fa cinc anys. Els socialistes han aconseguit 20 escons, 1 menys que aleshores.

Al tercer lloc se situa Vox amb 6 escons, 2 més que el 2019, i per darrere triple empat amb 3 escons d'Ara Repúbliques (que iguala resultat), Sumar i S'ha Acabat la Festa, que obtenen representació al Parlament Europeu per primera vegada. Podem es queda amb 2 (2 menys), Junts amb 1 (1 menys) i CEUS repeteix l'escó del 2019.
 

 

El PSC guanya a Catalunya i Junts s'imposa a Lleida i Girona

El PSC és el partit més votat a Catalunya en aquestes eleccions europees, a molta distància de la resta de formacions. Els socialistes de Javi López i Teresa Ribera han arribat al 30,63% dels vots, deixant enrere la candidatura de Junts, amb Toni Comín al capdavant, que obté el 18,02% de les paperetes. Són primera força a Barcelona i Tarragona, mentre que Junts s'imposa a Lleida i Girona.

La candidatura on participa ERC i Diana Riba, Ara Repúbliques, es queda amb un 14,82% dels vots i assoleix el tercer lloc. El PP de Dolors Montserrat aconsegueixen un 13,77% i són quarts. Per darrere queden ja Vox, que aconsegueix un 6,2% dels vots; i Podem, que ha aconseguit un 4,60% guanyant Comuns-Sumar (4,30%). Els ultres de S’ha Acabat la Festa i Alvise Pérez han obtingut un 2,81% a Catalunya.


Altres notícies que et poden interessar








 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació