Dimecres, 3 de juliol de 2024
allaus

La temporada hivernal tanca amb un 44% més d'allaus, però de mida petita i concentrats a la primavera

L'Institut Cartogràfic i Geològic n'ha registrat més de 360, enfront dels 250 que són habituals

Pallars Digital Pallars | 11 de juny de 2024 a les 08:33
Una allau a la muntanya | ICGC
La temporada hivernal a muntanya ha acabat amb 360 allaus enregistrades, un 44% més que els 250 que solen ser habituals, però amb un nivell de perill baix, igual que la temporada anterior, i unes allaus, en general, de mida petita. Això s'ha degut a una acumulació de gruixos de neu per sota de la mitjana, una situació que només ha tendit a normalitzar-se a finals de temporada, sobretot per les nevades abundants de març, abril i maig.

Han estat precisament aquests mesos els que han enregistrat més allaus. Tot i el perill baix, hi ha hagut una víctima mortal. L'Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya (ICGC), dependent del Departament de Territori, és l'ens encarregat de la vigilància i la predicció del perill d'allaus a Catalunya. Enguany es va iniciar l'emissió el 22 de novembre de 2023 i el darrer butlletí es va emetre el passat dijous 6 de juny.
 
Aquesta temporada s'han registrat unes 360 allaus, per sobre de l'habitual, en gran part degut a una intensificació de la cerca i d'informació de l'activitat allavosa. Els mesos en què s'han enregistrat més allaus han estat març i gener. Destaquen dos allaus de mida 4, que és aquella suficient per recórrer 50 metres en terreny pla, durant el mes de gener.

Les nevades caigudes a partir del mes de març han fet que la primavera hagi estat allavosa, amb activitat d'allaus fins al maig. El sector amb més freqüència d'allaus ha estat l'Aran-Franja Nord de la Pallaresa, seguit de la Ribagorçana-Vall Fosca i de la Pallaresa.
 
En termes generals, el grau mitjà del perill d'allaus a tot el Pirineu ha estat d'1,6 en una escala de l'1 al 5. De la mateixa manera que la temporada anterior, el perill d'allaus ha estat per sota de la mitjana, que és de 2 per a la sèrie 1999-2024. Enguany tan sols s'ha produït un grau de perill d'allaus fort (4) durant nou dies, de forma local, els mesos de febrer i març a l'Aran-Franja Nord de la Pallaresa i a la Ribagorçana-Vall Fosca. Cal destacar que ha estat la temporada amb un inici més tardà de situacions de perill d'allaus per al sector oriental del Pirineu de Catalunya.


Altres notícies que et poden interessar







 

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació