Dimecres, 3 de juliol de 2024
geologia

Monitoritzen l’ermita de la Mare de Déu del Castell de Rivert després que hi hagin aparegut esquerdes

Els treballs geotècnics al temple romànic, situat damunt d'un cingle, serviran per avaluar si calen actuacions de reforç del massís rocós per tal de garantir-ne la seguretat

Pallars Digital Rivert | 12 de juny de 2024 a les 08:14
Els tècnics han visitat la zona rocosa on es troba l'ermita | ICGC
L'Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya (ICGC) ha començat els treballs geotècnics de monitoratge de les esquerdes aparegudes en l'ermita romànica de la Mare de Déu del Castell de Rivert. L'objectiu és estudiar possibles moviments de la cinglera al capdamunt de la qual es troba l'ermita, avaluar la seguretat de l'edificació i de les cases properes i analitzar si calen actuacions de reforç del massís rocós.
 
L'any 2022, l'Ajuntament de Conca de Dalt va alertar de l'aparició d'algunes esquerdes a l'ermita i tècnics de l'ICGC s'hi van desplaçar per fer-hi una inspecció. Fruit d'aquella visita, l'institut va determinar que la zona té una perillositat mitjana per possibles despreniments. L'actuació tindrà un cost d'uns 10.000 euros.
 
Els sensors que s'instal·len per al control de les esquerdes recullen les dades i les envien a l'ICGC, on s'aniran processant amb la voluntat de comptar amb les primeres conclusions d'aquí a un any. La instal·lació dels aparells i l'anàlisi de les dades es finançarà gràcies als fons del projecte europeu POCTEFA: SPIRAL (eStrategia PIRenaica d'Avisos per esLlavissades), en el qual participa l'ICGC.

El projecte treballa per disminuir les afectacions de les esllavissades mitjançant l'adopció d'una estratègia transfronterera de protecció comuna que millori la seva previsió i prevenció, així com la preparació per a l'emergència, tant a escala regional com local.
 
La petita ermita del segle XI formava part de l'antic castell de Rivert, ja desaparegut, i se situa dalt d'un turó que domina el poble pel nord i es troba en desús. El nucli antic del poble de Rivert se situa a recer de la cinglera.


Altres notícies que et poden interessar







 

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació