Diumenge, 30 de juny de 2024
ramaderia

Unió de Pagesos abandona els grups de treball per a la coexistència del llop i l’os

El sindicat exigeix a Interior que s'impliqui per garantir la seguretat a les muntanyes catalanes i avisa que només tocarà aquesta qüestió directament amb les conselleries responsables

Pallars Digital Pallars | 12 de juny de 2024 a les 11:24
La jornada sobre la coexistència amb el llop ha comptat amb representants ramaders del Pallars | Acció Climàtica
Unió de Pagesos (UP) ha anunciat que abandona qualsevol grup de treball i de diàleg amb l'administració per a la coexistència i convivència "forçada" dels ramats amb les poblacions de fauna salvatge protegida a Catalunya. El sindicat avisa que només tocarà aquesta qüestió directament amb les "conselleries responsables" d'aquest tema després de constatar que les trobades amb grups intermediaris "no han donat cap fruit".

Així i tot, UP no descarta reincorporar-se als debats en el moment en què l'administració posi sobre la taula "propostes reals que afrontin aquesta problemàtica d'una manera realista". El sindicat ho ha comunicat aquest dimarts al migdia en una roda de premsa en la qual ha detallat els seus motius per retirar-se dels grups de treball sobre de la presència d'espècies com ara ossos i llops a les muntanyes catalanes.
 
Unió de Pagesos considera que aquests espais de debat i de participació fins ara només han tingut una "funció estètica" i que "no han donat cap fruit real" en benefici de les persones que es dediquen a la pagesia i a la ramaderia. A més, denuncia també que el model actual de gestió de l'os i el llop a les muntanyes catalanes es basa només en "mesures pal·liatives" i de compensació de danys, mentre que no contempla mesures eficaces per tal d'evitar que aquests possibles danys s'arribin a produir. 

Al mateix temps, el sindicat també ha exigit a la conselleria d'Interior que s'impliqui en la gestió de la presència d'aquesta fauna protegida, ja que considera que la presència d'animals com ossos i llops a les muntanyes catalanes és un tema de seguretat ciutadana que afecta el global de la població del país. 
 

Jornada sobre la coexistència amb el llop amb presència pallaresa

Per la seva banda, aquest dimarts el Departament d'Acció Climàtica ha abordat en una jornada les mesures per facilitar la coexistència del llop amb els sectors implicats. A la taula rodona hi ha participat el pallarès Gerard Cardona, membre de Revolta Pagesa, que ha parlat sobre les compensacions econòmiques dels atacs de fauna salvatge als ramats.
 
També hi ha estat present un altre ramader, Marc Porta, nou coordinador de la plataforma al Pallars Jussà. Tal com ha explicat a Pallars Digital, en el torn de precs i preguntes va voler fer una aportació a títol personal, criticant la mala gestió de l'administració en els peritatges quan es produeixen atacs, tot assegurant que "mai són imparcials".

En aquest sentit, el ramader critica que "no s'ha sabut gestionar la reintroducció de les diverses espècies", com ara cabirols, cérvols, muflons, com també en el cas del llop i l'os. També va lloar la gestió que fan de la fauna salvatge en altres països d'Europa, com per exemple a França, tot lamentant que a l'administració "volen ser més conservacionistes que ecologistes".


Altres notícies que et poden interessar







 

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació