Dimecres, 3 de juliol de 2024
vinya

El Pallars Sobirà replanta 90 ceps de varietats locals al camp experimental de vinya de Sort

La finca experimental ha patit diversos atacs de cabirols, que han provocat la mort de la planta i la reducció del nombre de ceps

Pallars Digital Sort | 13 de juny de 2024 a les 09:56
La recuperació i replantació de les varietats s'ha fet conjuntament amb l'Institut Català del Vi | CCPS
El Consell Comarcal del Pallars Sobirà ha replantat 90 ceps de varietats locals al camp de vinya experimental de Sort juntament amb l’Institut Català del Vi (Incavi) i amb la col·laboració del Celler Batlliu de Sort. La plantació està activa des del 2016, i conté diverses varietats pallareses, fruit d'un seguit de prospeccions realitzades a la comarca.

Les varietats de vinya van estar rescatades durant la passada dècada de finques particulars i antigues vinyes abandonades en diferents punts del Pallars Sobirà. Posteriorment, van ser replicades en vivers de l'Incavi, i finalment plantades al camp de vinya experimental amb l’objectiu de conservar aquestes varietats de vinya trobades, estudiar el seu comportament i determinar el seu potencial vinícola.
 
Aquests últims anys la finca ha patit en diverses ocasions l’atac de cabirols, que s’han menjat les fulles tendres i els brots de raïm, la qual cosa ha acabat matant la planta i reduint el nombre de ceps. Enguany, doncs, s'han replantat 90 ceps per tal de substituir algunes de les falles, entre les quals hi ha les varietats Pirineus 4, Popa de vaca, Pirineus 2 i Pirineus 6.
 
Així mateix, i com a mesura preventiva de danys per a l’atac de cabirols, un any més s'aplicarà greix d’ovella als ceps. Es tracta d'un producte natural autoritzat en agricultura ecològica que actua sobre els sentits olfactiu i gustatiu, amb una olor i un gust que no agrada als cèrvids i fa que no hi busquin aliment.


Altres notícies que et poden interessar







 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació