El
Consell Comarcal del Pallars Sobirà ha replantat
90 ceps de
varietats locals al camp de
vinya experimental de
Sort juntament amb l’
Institut Català del Vi (
Incavi) i amb la col·laboració del
Celler Batlliu de Sort. La plantació està activa des del 2016, i conté diverses varietats pallareses, fruit d'un seguit de
prospeccions realitzades a la comarca.
Les varietats de vinya van estar rescatades
durant la passada dècada de
finques particulars i
antigues vinyes abandonades en diferents punts del Pallars Sobirà. Posteriorment, van ser replicades en vivers de l'Incavi, i finalment plantades al camp de vinya experimental amb l’objectiu de conservar aquestes varietats de vinya trobades, estudiar el seu comportament i determinar el seu
potencial vinícola.
Aquests últims anys la finca ha patit en diverses ocasions l’
atac de cabirols, que s’han menjat les
fulles tendres i els
brots de raïm, la qual cosa ha acabat matant la planta i reduint el nombre de ceps. Enguany, doncs, s'han replantat 90 ceps per tal de substituir algunes de les falles, entre les quals hi ha les varietats
Pirineus 4,
Popa de vaca,
Pirineus 2 i
Pirineus 6.
Així mateix, i com a mesura preventiva de danys per a l’atac de cabirols, un any més s'aplicarà
greix d’ovella als ceps. Es tracta d'un producte natural autoritzat en
agricultura ecològica que actua sobre els sentits olfactiu i gustatiu, amb una olor i un gust que no agrada als cèrvids i fa que no hi busquin aliment.
Altres notícies que et poden interessar
Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Subscriu-te al diari per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.
Subscriu-t'hi