Dimecres, 3 de juliol de 2024
tradicions

Les Olimpíades Pallareses recuperaran aquest dissabte feines de pagès que estan desapareixent

Asclar llenya, dallar o fer un paller són les principals proves de la competició, que tindrà lloc a Ainet de Cardós, i que busca coronar l'equip de persones més hàbil realitzant activitats típiques del Pallars

Pallars Digital Ainet de Cardós | 14 de juny de 2024 a les 08:29
Un participant en la prova d'asclar la llenya | Olimpíades Pallareses
La segona edició de les Olimpíades Pallareses tindrà lloc aquest dissabte dia 15 a Ainet de Cardós amb l'objectiu de recuperar feines de pagès que estan desapareixent per la mecanització del camp. La competició busca coronar l'equip de persones més hàbil realitzant activitats típiques del Pallars.

El seu organitzador, Cinto Ticó, ha explicat que entre les principals proves que hauran d'afrontar hi ha dallar un tros d'herba, asclar troncs de llenya amb mall o fer un paller amb bales d'herba.
 

Una de les proves consisteix en transportar paques d'herba. Foto: Olimpíades Pallareses

 
Els jutges de les proves seran, precisament, aquelles persones que havien fet aquests oficis o els coneixen bé, mentre que la majoria dels participants segurament serà la primera vegada que els fan. Els equips són mixtos i estan formats per sis persones. De moment hi ha tres equips inscrits i esperen que fins dissabte aquesta xifra pugui augmentar.

Ticó explica que malgrat que les Olimpíades Pallareses van néixer a Ainet de Cardós, la voluntat és que a partir d'ara sigui una prova itinerant i se celebri cada any a un municipi diferent del Pallars Sobirà. Per això, ha fet una crida a tots aquells interessats a presentar candidatura per acollir la prova.

 
A banda del vessant purament esportiu, la competició també comptarà de nou amb un dinar popular, i per amenitzar la tarda hi haurà un concert de Pascual & els Desnatats. Per tal de col·laborar en el muntatge de les proves, cada participant ha d'aportar cinc euros per inscripció, el pagament de la qual es farà efectiva el mateix dia de les Olimpíades.
 

Dos persones dallant herba durant les Olimpíades. Foto: Olimpíades Pallareses

 
Les Olimpíades Pallareses estan organitzades per l'Ajuntament de Vall de Cardós i compten amb diversos patrocinadors i col·laboradors, com ara el Parc Natural de l'Alt Pirineu o l'Associació Cultural, Cívica i Esportiva de les Valls de Cardós. El diari Pallars Digital n'és el mitjà oficial.


Altres notícies que et poden interessar







 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació