Diumenge, 30 de juny de 2024
sequera

Les darreres pluges donen un petit respir als estanys de Basturs

La sequera fins i tot havia buidat del tot l'estany petit i es van haver de rescatar 500 peixos

Pallars Digital Basturs | 14 de juny de 2024 a les 11:31
L'estany gran de Basturs aquesta setmana | Museu de la Conca Dellà
Les pluges dels darrers mesos han donat un petit respir als estanys de Basturs, situats al municipi d'Isona i Conca Dellà. La sequera havia provocat greus estralls en aquestes dos masses d'aigua, incloses dins del Pla d'Espais Interès Natural de Catalunya. El més perjudicat va ser l'estany petit, que al mes de gener es va assecar del tot, en part degut a la sobreexplotació dels aqüífers.
 
Els altres grans perjudicats van les nombroses espècies que habiten els estanys, algunes d'elles protegides. És el cas de la madrilleta roja, un petit peix que també està en perill d'extinció, i que només es troba als estanys de Basturs i a les Terres de l'Ebre. Així, durant el mes de febrer, els Agents Rurals van haver de rescatar 500 peixos dels estanys per culpa de la sequera.
 

L'estany gran de Basturs aquesta setmana, Foto: Museu de la Conca Dellà


Ara, però, la situació ha millorat força respecte als últims mesos gràcies a l'abundància de precipitacions i al creixement de les reserves d'aigua. Mentre que l'estany petit ja es troba al 100% de la seva capacitat, el gran ja ha sortit dels nivells mínims. Així i tot, encara queda molt perquè l'episodi de sequera es pugui donar per tancat.
 
 
Un dels fronts que continua obert és la sobreexplotació dels aqüífers que alimenten els estanys. Tal com van informar en el seu moment a Pallars Digital fonts dels Agents Rurals, tot i que la majoria de les extraccions d'aigua són legals, n'hi ha algunes que es fan de manera irregular


Aquesta situació va fer que el cos d'Agents Rurals realitzés investigacions en una quinzena d'explotacions agràries properes a aquests paratges naturals, i que mesos enrere necessitaven més aigua que mai degut a la sequera. En concret, es van fer inspeccions i també es van revisar les concessions dels pous de la zona i dels cabals autoritzats.
 


Altres notícies que et poden interessar







 

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació