Diumenge, 30 de juny de 2024
ramaderia

Més de 2.700 caps de bestiar del Pallars es beneficien de les mesures d'agrupament per prevenir danys de l'os

Acció Climàtica destina 83.000 euros per contractar pastors i instal·lar de tancats de protecció

Pallars Digital Pallars | 17 de juny de 2024 a les 12:11
Reagrupació d'un ramat en una muntanya pallaresa | Acció Climàtica
Més de 2.700 caps de bestiar del Pallars es beneficien de les mesures d'agrupament per prevenir possibles danys de l'os bru. L'objectiu és possibilitar la coexistència entre la ramaderia extensiva de muntanya i el plantígrad i reduir-ne les interaccions. El Departament d'Acció Climàtica destina més de 83.000 euros a la contractació de pastors i ajudants de pastor i a la instal·lació de tancats per protegir els ramats d'ovelles i cabres que s'agrupen a la zona de presència d'aquest animal.

També promou mesures d'autoprotecció i cedeix material com ara malles electrificades i collars geolocalitzadors. Aquest dissabte s'ha iniciat el darrer dels tres agrupaments de ramats, a Boldís. Aquesta estratègia permet concentrar esforços i protegir els animals les 24 hores del dia, els set dies de la setmana. Aquests dies estan començant les tasques d'agrupament i es preveu que es beneficien d'aquesta mesura uns 2.700 animals, principalment ovelles i cabres.
 
 

Tres agrupaments al Pallars

En total es fan tres agrupaments: un a Isil, un altre a Estaron, a Tavascan, i un tercer a Boldís, a Àreu. Cada agrupació compta amb el servei de vigilància d'un pastor i un ajudant, contractats pel departament. Així mateix, durant la nit, els ramats s'instal·len dins pletes ramaderes.

Els agrupaments de ramats es fan dins de les zones anomenades zona amb presència permanent de l'os bru (ZPP), on hi ha major probabilitat que hi hagi danys. Però també s'apliquen mesures complementàries en les considerades com a zona de presència en expansió (ZPE) i zona de presència ocasional (ZPO). Aquestes es delimiten a partir de les localitzacions d'os bru detectades mitjançant la presència d'indicis durant els darrers tres anys de seguiment.
 


Altres notícies que et poden interessar







 

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació