Dimecres, 3 de juliol de 2024
incendis

El Pallars, preparat per a una campanya forestal «extremadament complexa»

La campanya d'enguany comença amb un cert retard al Pirineu gràcies a les pluges de la primavera, però el context de sequera acumulada és important

Pallars Digital Tremp | 17 de juny de 2024 a les 11:04
Bombers en els treballs d'extinció d'un incendi forestal, en imatge d'arxiu | Bombers
Els cossos de seguretat i emergències implicats en la gestió de la Campanya Forestal 2024 al Pirineu s'han reunit aquest passat divendres a la Seu d'Urgell (l'Alt Urgell) per coordinar la campanya forestal d'aquest estiu. Una trobada que ha servit per presentar-ne el dispositiu, que compta amb més efectius, més mitjans aeris, millors centres de comandament, més capacitat estratègica i un nou Pla Alfa que permet monitorar de manera més precisa els nivells de perill i implementar millors estratègies de prevenció.

El cap d'Operacions de la Regió d'Emergències de Lleida, Joan Josep Bellostas, ha explicat que "aquesta campanya comença amb una mica de retard al Pirineu" gràcies a les pluges de la primavera. Tot i així, ha recordat que "ens trobem en un context de sequera acumulada important", en què la vegetació s'ha debilitat i en ocasions s'ha acabat convertint en combustible per a un possible incendi.

L'inspector ha afirmat que el Pirineu és un territori en què cal tenir en compte un factor de risc doble: "És el lloc on tenim masses arbrades més contínues i més dificultats d'accés". Entre les novetats d'enguany, Bellostas ha destacat la millora del funcionament dels centres de comandament avançat i el fet de comptar amb un helicòpter bombarder, que enguany ja no tindrà la base al parc de Bombers de Tremp, sinó que s'ha desplaçat a l'Alt Urgell.

Quant a l'equip humà, el Pallars comptarà amb 70 bombers i bomberes funcionàries -29 a Sort i 41 a Tremp- i 95 bombers i bomberes voluntàries -24 a la Pobla de Segur, 15 a Isona, 13 a Esterri d'Àneu, 11 a Llavorsí, 11 més a Tremp, 9 a Ribera de Cardós, 8 a Sort i 4 a Espot- per tal de fer front amb garanties a la campanya forestal.
 

Imatge de la reunió dels cossos de seguretat i emergències. Foto: Bombers


Per la seva banda, la cap regional de l'Alt Pirineu dels Agents Rurals, Anna Servent, ha posat en valor el nou Pla Alfa, que s'adapta al canvi climàtic amb la incorporació del nivell 4, per a situacions de risc extrem. El risc extrem comportarà el tancament de massissos, dos dels quals al Pallars, com són el Montsec d'Ares i el Montsec de Rúbies. Al Pirineu també es veuria afectada, a banda del Montsec, la zona de la Baronia de Rialb.

A més, el Pla Alfa manté els límits comarcals per als nivells més baixos de risc (del 0 al 2) però estableix límits municipals per als nivells més alts de risc (3 i 4). "Això a la Regió Pirineus ens dona un cert avantatge, perquè les nostres comarques són molt variades de nord a sud", ha dit Servent. La cap regional del cos d'Agents Rurals ha explicat també que els Pirineus són una regió que, comparativament amb la resta, té un nombre d'incendis molt més baix

A la reunió també hi ha assistit el delegat territorial del Govern a l'Alt Pirineu i Aran, Josep Castells, que ha recordat que l'actual situació de risc d'incendis fa temps que es dibuixa, "sobretot tenint en compte la manca de gestió dels boscos, que comporta un augment de la massa forestal, i l'abandonament de les finques agrícoles". També ha fet referència a "l'augment constant de les temperatures", un efecte cada com més palpable del canvi climàtic. 
 

«Tot i la pluja, no podem estar tranquils»

El dispositiu per a la Campanya Forestal 2024 per al conjunt de Catalunya va ser presentat fa dues setmanes a l'aeroport de Sabadell. El conseller d'Interior, Joan Ignasi Elena, va remarcar que ens trobem davant una campanya "extremadament complexa, que no és conjuntural, no és quelcom que patim de fa una setmana ni uns pocs mesos". Elena va subratllar que "tot i que hi ha hagut pluja, no podem estar tranquils". "És per això que posarem els recursos i mitjans a totes les necessitats que vagin sorgint", va insistir.

Amb els registres dels primers mesos, 2024 es va situar com el tercer any més sec a Catalunya en dècades. Les pluges de la primavera, però, han frenat l'impacte de la sequera estructural a la meitat nord del país i, en concret, al Pirineu. 


Altres notícies que et poden interessar







 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació