Diumenge, 30 de juny de 2024
gent gran

El Pallars Sobirà presenta un Pla Comarcal d’Envelliment per millorar la qualitat de vida de les persones grans

El projecte, que s’ha presentat als sectors implicats, pretén identificar la situació dels ancians a la comarca i desenvolupar polítiques i actuacions

Pallars Digital Pallars Sobirà | 18 de juny de 2024 a les 10:14
El Pla d'Envelliment s'estructura en tres grans línies estratègiques | CCPS
El Consell Comarcal del Pallars Sobirà ha presentat el Pla Comarcal d’Envelliment Quilòmetre Zero (PEQZ) com a instrument per a identificar la situació de les persones grans a la comarca i desenvolupar polítiques i actuacions que apostin per millorar la seva qualitat de vida.

Aquest s’emmarca dins la Dècada de l’Envelliment Saludable (2020-2030), declarada per l’Organització Mundial de la Salut, amb l’objectiu de millorar la vida de les persones grans, les seves famílies, les comunitats on viuen i l’estratègia del Departament de Serveis Socials per una societat longeva i una vida plena.
 
Al Pla l’acompanya una diagnosi sociodemogràfica creada per l’empresa Montanyanes, de vocació pública especialitzada en projectes de dinamització i desenvolupament en zones rurals i de muntanya. L'anàlisi està basada en la distribució per sexe, edat, població estrangera, per municipis, envelliment i dependència, llars i projeccions demogràfiques. A més a més, inclou una anàlisi sobre els recursos i serveis de la comarca.

També presenta un recull d’aportacions realitzades a partir d’entrevistes a persones tècniques i professionals, un focus group i qüestionaris amb persones grans de diferents municipis de la comarca. La qualitat de vida, els serveis i recursos de la comarca, la permanència a la llar, la prevenció de la solitud no desitjada, les violències masclistes, les noves tecnologies com a suport, la mobilitat i l’accessibilitat a l’habitatge, l’oci actiu, l'activitat cultural i el valor de les persones grans, han sigut les temàtiques que han tractat de forma genèrica en aquests qüestionaris.

El Pla Comarcal d’Envelliment Quilòmetre Zero del Pallars Sobirà s’estructura en tres grans línies estratègiques que estructuren i ordenen les actuacions previstes: la primera línia, el suport i atenció a les persones grans de la comarca; la segona, el Pallars Sobirà, un entorn favorable per envellir, i la tercera, la contribució social i cultural de les persones grans.
 
 

El Pallars Jussà, contra l'abús i el maltractament a la gent gran

D'altra banda, una cinquantena de representants de les entitats de gent gran del Pallars Jussà s’han sumat aquest passat dissabte a la commemoració del dia mundial per la Presa de Consciència de l’Abús i Maltractament a les Persones Grans, on han reivindicat la necessitat de seguir lluitant, per conscienciar i sensibilitzar amb la protecció i el respecte dels drets de les persones grans.

La Cap d’Àrea de Serveis Socials del Consell Comarcal del Pallars Jussà, Rosa Amorós, en el marc de la jornada ha reivindicat que cal treballar en la defensa dels drets i dignitat de les persones grans, a educar a la societat sobre els signes del maltractament i a promoure polítiques i pràctiques que els protegeixen i els respectin en totes les etapes de la vida.


Altres notícies que et poden interessar







 

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació