Dijous, 23 de gener de 2025
paleontologia

Troben al Pallars Jussà les restes del que podria ser un nou coll de titanosaure

Es tractaria del segon d'aquestes característiques localitzat en territori pallarès després del que es va extreure l'any 2014 a Orcau

Jordi Ubach Llorens Jordi Ubach Llorens Pallars Jussà | 18 de juny de 2024 a les 12:20
Imatge del possible coll de titanosaure trobat al Pallars | Museu de la Conca Dellà
Les intervencions paleontològiques que el Museu de la Conca Dellà i l'Institut Català de Paleontologia Miquel Crusafont (ICP) estan realitzant en un jaciment del Pallars Jussà han permès localitzar les restes del que seria un coll de titanosaure, el segon d'aquestes característiques localitzat en territori pallarès. Els treballs d'excavació, que s'han d'allargar uns dies més, hauran d'acabar de confirmar-ho. 

En declaracions a Pallars Digital, el director del Museu de la Conca Dellà i investigador de l'ICP, Àngel Galobart, ha indicat que "hem ser prudents", però la delimitació de les restes fòssils que s'han localitzat "ens està donant una forma molt similar al coll de titanosaure que vam extreure a Orcau l'any 2014". Segons Galobart, aquell coll és "una peça única", i per això "ens ha sorprès trobar-ne un altre de similar a tant poca distància".

A banda del que podria ser el segon coll de titanosaure del Pallars, al seu voltant s'hi han trobat també diversos ossos de les potes i del crani. Aquesta intervenció, que es va iniciar a mitjans de maig i acabarà a finals d'aquest juny, forma part d'una nova campanya d'excavacions paleontològiques que té per objectiu desenterrar restes fòssils dels darrers dinosaures d’Europa.
 
A les excavacions que s'efectuen al Pallars Jussà s'hi ha de sumar l'actuació que hi ha en marxa a la comarca de la Noguera, també en territori del Geoparc Orígens. En aquest cas estan apareixent dotzenes d’ossos de, com a mínim, dos sauròpodes de grans dimensions. Segons han indicat des del museu isonenc, la majoria d'aquestes restes reposen sobre un llit de roca amb nòduls, fet que indica que aquests ossos van ser transportats.

Galobart ha insistit en que el Geoparc Orígens és una zona riquíssima en restes fòssils. "Podria semblar que ja ho hem extret tot, però any rere any seguim trobant restes molt interessants a nivell científic, però també a nivell divulgatiu", ha assenyalat. Un fet que, segons el director del Museu de la Conca Dellà, "ens han de fer sentir orgullosos".


Altres notícies que et poden interessar








Amb tu, el periodisme al Pallars és possible!

A Pallars Digital treballem per oferir-te una informació rigorosa, lliure i honesta. Per mantenir-ho, necessitem el suport i el compromís de persones com tu.

Subscriu-t'hi
Participació