Dissabte, 29 de juny de 2024
falles

Isil i Alins celebren la nit més esperada de l’any amb les seves baixades de falles

Les tradicionals festes del foc, Patrimoni de la Humanitat, van reunir diumenge milers de persones en aquests dos pobles fallaires del Pallars Sobirà

Tomàs Garcia Espot Pallars Sobirà | 25 de juny de 2024 a les 08:49
La falla major d'Alins cremant després de l'arribada dels fallaires | TGE
Isil i Alins han celebrat aquest diumenge la nit més esperada de l'any amb les seves baixades de falles, declarades Patrimoni de la Humanitat per la Unesco. Les tradicionals festes del foc amb motiu de Sant Joan i del solstici d'estiu han reunit milers de persones en aquests dos pobles fallaires del Pallars Sobirà.
 
A Isil, la baixada des del Faro està restringida a una seixantena de fallaires per la dificultat del camí. Amb la falla major encesa, han davallat per la muntanya durant dos hores carregats amb falles d'uns 35 quilos fins a arribar al poble, on els esperaven més de 4.000 persones
 

Un fallaire d'Isil a punt de deixar la falla a la foguera. Foto: M. Lluvich / ACN

 
Un cop arribats al poble, i com marca la tradició, els fallaires han marcat tres creus a la porta de l'església de Sant Joan amb el seu tronc encès. Una manera de recordar a tots els fallaires que els han deixat i també un ritual de protecció. Finalment, han deixat les falles al peu de la falla major, tot ballant danses tradicionals al voltant del foc.

A Alins, per la seva banda, els fallaires han pujat al mirador del Botanal i a l'ermita de Sant Quirc abans que es pongués el sol. Els primers ho han fet carregant unes grans i robustes falles, coronades amb llargues peces de tea perquè cremin força.
 

Els fallaires d'Alins arribant al poble rodejats de música i aplaudiments. Foto: TGE


Poc abans de la mitjanit han iniciat el descens, creant una llarga cua de foc ben visible des del poble. En arribar, els fallaires de Sant Quirc han format un passadís de foc al carrer principal, preparats per rebre als del Botanal, que han fet la seva entrada triomfal entre música i aplaudiments.

En arribar a la plaça, han encès la Gran Falla, un pi de 8 metres, que ha marcat la fi de la tradicional baixada, que juntament amb la d'Alins és una de les més populars del Pallars i del Pirineu. El següent torn és ara per a les falles de València d'Àneu i de Llavorsí, que s'estrenen enguany, el dia 29 de juny. Tancarà el calendari de falles al Pallars la baixada d'Alós, el 6 de juliol.
 

La falla major d'Alins cremant després de l'arribada dels fallaires. Foto: TGE


 


Altres notícies que et poden interessar







 

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació