Diumenge, 30 de juny de 2024
ramaderia

Sort rememora l'ancestral ofici de xollar ovelles amb tisora

Mitja dotzena de xolladors han sigut els encarregats de fer la demostració, que ha congregat centenars de persones al Parc del Riuet

Pallars Digital Sort | 25 de juny de 2024 a les 10:37
Una xollador fent una demostració de l'antic ofici | M. Lluvich / ACN
Sort ha rememorat aquest dilluns l'ancestral ofici de xollar ovelles amb tisora amb una demostració al Parc del Riuet, que enguany ha arribat a la 33a edició. Mitja dotzena de xolladors han sigut els protagonistes de la jornada davant de centenars de persones. Uns han fet la xollada amb tisora com marca la tradició i altres amb màquina elèctrica.

Tot plegat, en uns dies en què colles de xolladors han recorregut les diferents granges del Pallars i el Pirineu per xollar les ovelles dels ramats abans de pujar a la muntanya, on passen l'estiu. En aquest sentit, i a banda de veure com ha evolucionat aquest ofici en les últimes dècades, la festa també serveix per homenatjar l'activitat ramadera.
 

La xollada ha reunit centenars de persones al Parc del Riuet. Foto: M. Lluvich / ACN

 
De fet, al municipi de Sort la ramaderia ovina encara és molt present i les seves muntanyes cada any acullen més de 8.000 caps de bestiar. Des del 2014, a la festa també es fa l'exhibició de xollar amb màquina elèctrica, i des de l'any passat també amb un aparell antic de transició entre les tisores i la màquina actual.

La celebració es complementa amb una fira de productes artesans i estris vinculats amb el món dels pastors. Després de xollar les ovelles, han assenyalat amb pintura la marca del propietari del ramat, un procediment que antigament es feia amb pega.
 
La llana de les ovelles, anys enrere, era un complement a l'economia, però actualment és tot el contrari. Els ramaders han de pagar per xollar les ovelles i, per contra, la llana no té cap preu, ja que ningú la vol comprar. Tot i ser un teixit excel·lent, sostenible i biodegradable, ara s'aposta per altres materials.
 

Tot i la seva excel·lent qualitat, la llana ha perdut molt valor al mercat i ningú la vol comprar. Foto: M. Lluvich / ACN


Són moltes les granges que acumulen sacs plens de llana d'altres anys i no troben qui la vulgui, ni que sigui a cost zero. Ara, la llana és considerada com un material de rebuig. Ara bé, pel benestar dels animals cada any els pastors fan xollar les ovelles dels seus ramats.
 


Altres notícies que et poden interessar







 

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació