Dissabte, 29 de juny de 2024
aigua

La Pobla de Segur instal·larà 3.000 comptadors d’aigua intel·ligents per controlar el consum

El consistori vol que el cànon que cobra l'ACA s'ajusti al que gasta realment la població i així evitar penalitzacions

Pallars Digital La Pobla de Segur | 26 de juny de 2024 a les 11:51
Un comptador d'aigua en una imatge d'arxiu | A. Reche / ACN
L’Ajuntament de la Pobla de Segur instal·larà uns 3.000 comptadors d'aigua intel·ligents als domicilis del municipi perquè el consum real s'ajusti al màxim amb el cànon fixat per l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA). De fet, aquesta va ser una de les accions proposades en el seu moment per l'agència per tal de millorar l'eficiència.

Un altre dels motius és l'important decalatge entre l'import ingressat a l'ACA i el del cànon repercutit als usuaris durant el 2022. En concret, el consistori poblatà va haver de pagar un total de 216.659,01 euros a l'agència, dels quals 202.945,51 corresponien a l'ús domèstic i 13.704,50 euros als usos industrials.
 
Tanmateix, entre l'octubre i el desembre del 2022, l'ajuntament va aprovar la cobrança dels rebuts per uns imports que ascendien a 165.396,02 euros pel que fa a l'ús domèstic i 9.670,32 euros per a usos industrials. Tal com ha explicat a Pallars Digital l'alcalde Marc Baró fins ara el cobrament era "estimatiu", però el cànon de fa dos anys va pujar 60.000 més del normal.

Un sobrecost que el consistori no podia assumir, i que és degut al fet que el poble no té comptadors, un fet l'Agència de l'Aigua penalitza cada cop més. Així docns, per tal de suplir aquest decalatge, fins el 3 d'agost es cobrarà un rebut més a la població: 20,73 euros per cada habitatge domèstic i 40,75 euros per establiment comercial. 

Paral·lelament, l'Ajuntament de la Pobla continua treballant en el projecte per instal·lar comptadors intel·ligents, el qual, segons Marc Baró, podria ser aprovat durant el pròxim ple, mentre que els comptadors es començarien a instal·lar a principis del 2025. Tanmateix, apunta que no serà una tasca fàcil.

La raó principal és l'antiguitat d'alguns domicilis i blocs de pisos, que obligarà a canviar les instal·lacions per tal de poder posar-hi els comptadors. En cas contrari, exposa Baró, s'hi haurien de col·locar comptadors comunitaris, cosa que faria encara més lent tot el procés.
 

Gairebé triplica el consum diari per habitant

Segons dades de l’ACA, la Pobla té un consum en alta -als dipòsits- d’uns 528.182.000 litres anuals. A partir d’un càlcul basat en el rendiment de la xarxa d’aigua, que l’ACA situa en un 63%, s’estima que el consum total en baixa -als domicilis- és de 337.716.000 litres anuals. Aquesta xifra correspon a un consum diari de 922.509,28 litres i, per tant, 304,35 litres diaris per habitant, fet que gairebé triplica la mitjana diària de Catalunya, situada en 117 litres per persona al dia.

D'altra banda, l’Organització Mundial de la Salut calcula que 100 litres diaris per persona són suficients per cobrir les necessitats. En aquest sentit, si la Pobla de Segur fos una comarca, només es veuria superada per l’Alta Ribagorça -320 litres per habitant i dia- i la Val d’Aran (368 litres).


Altres notícies que et poden interessar







 

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació