Diumenge, 30 de juny de 2024
energia

Rialp explora crear una comunitat energètica per impulsar una xarxa de calor

La iniciativa compta amb el suport de l'ajuntament i d'empreses del municipi, i obre la porta a un nou model de gestió energètica i forestal

Pallars Digital Rialp | 27 de juny de 2024 a les 11:23
La xerrada d'aquest dilluns sobre el projecte va atraure una quinzena de persones | Cedida
Rialp està explorant crear una comunitat energètica al municipi per implementar un nou model basat en una xarxa de calor. Tal com ha explicat a Pallars Digital la membre de Som Comunitats, Anna Corona, la idea va sorgir d'una xerrada sobre transició energètica, on es va posar sobre la taula la necessitat d'aconseguir una gestió forestal eficient davant l'amenaça del canvi climàtic i el risc creixent d'incendis forestals.

Tot i que la xarxa de calor és un tipus de comunitat "menys habitual", exposa Corona, la idea ha agradat, i la setmana passada va reunir una quinzena de persones a Rialp per informar-se sobre el projecte. L'objectiu, doncs, és "passar del gas a la fusta, ja que tenim un territori que té els mitjans", assegura.
 
La iniciativa compta amb el suport de l'ajuntament, d'empreses i entitats del municipi i del Pallars, així com de Som Comunitats, una aliança de nou cooperatives del sector que busca impulsar comunitats energètiques al territori. Actualment, a Catalunya hi ha entre 20 i 30 municipis pilots que volen crear-ne una.

El projecte de Rialp ja compta amb un estudi sobre la xarxa de calor, complementat amb un altre sobre una planta fotovoltaica que s'instal·laria en una coberta municipal. Corona ha posat en valor que una comunitat energètica és "un model gestionat per la ciutadania, dona llocs de treball i permet que el territori evolucioni".

A més, apunta que la de Rialp pot esdevenir un model de comunitat energètica al territori. "Si la ciutadania vol ser consumidora, el projecte té sentit", exposa. Després de l'interès de la primera trobada, explica que el següent pas és la creació d'un grup motor, que s'haurà de reunir properament.


Altres notícies que et poden interessar







 

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació