Diumenge, 30 de juny de 2024
economia

Alt Àneu, Espot i la Torre de Capdella, els municipis del Pallars amb l'índex socioeconòmic més alt

Per contra, els que presenten un IST més baix són Tremp, Isona i Conca Dellà i Sant Esteve de la Sarga

Pallars Digital Pallars | 28 de juny de 2024 a les 10:32
El poble d'Isil (Alt Àneu), en una imatge d'arxiu | A. Lijarcio / ACN
Alt Àneu, Espot la Torre de Capdella són els municipis del Pallars amb l'índex socioeconòmic (IST) més alt, segons dades de l'Institut d'Estadística de Catalunya (Idescat) del 2021. El primer lidera el rànquing pallarès amb 121,6 punts, molt per damunt de la mitjana de Catalunya, que és de 100, i que serveix com a indicador per avaluar l'estat de tots els municipis.

De fet, la totalitat dels municipis del Pallars Sobirà estan per sobre d'aquesta mitjana catalana, mentre que al Pallars Jussà només s'hi troben Castell de MurSalàs, Conca de Dalt Talarn. En l'altra cara de la moneda, els que presenten un IST més baix al Pallars són Tremp (90,2), Isona i Conca Dellà (91) i Sant Esteve de la Sarga (91). A la taula següent es poden consultar les xifres per municipis.

 

 
A la capital del Pallars Jussà, però, aquest índex varia força en funció del barri o la secció censal. Així, mentre que el de la Font Vella té un IST de 96,5, el casc antic només arriba al 76,2. Mentrestant, els barris del Porvenir i de l'Estació també es troben per sota de la mitjana catalana amb un 94,4 i un 90,6 respectivament.

Mentrestant, a la Pobla de Segur, la diferència entre les dos seccions també és notable: si bé el conjunt del municipi registra un índex socioeconòmic del 91,8, al barri de l'Estació és del 89,1 i al centre del poble, del 94,5.
 

Què és l'índex socioeconòmic?

L'índex socioeconòmic o IST resumeix les diferents característiques socioeconòmiques de la població resident en un territori i quantifica les diferències dins de Catalunya, agafant el valor de referència 100 per a tot el territori. A més, concentra en un sol valor la informació de sis indicadors: dos sobre la situació laboral, dos sobre el nivell educatiu, un d'immigració i un de renda.


Altres notícies que et poden interessar







 

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació