Dijous, 4 de juliol de 2024
accessibilitat

Elaboren una guia per dissenyar itineraris accessibles al medi natural

Impulsada per l'IDAPA, inclou eines i recomanacions per millorar l'accessibilitat universal dels itineraris i altres equipaments situats en el medi natural

Pallars Digital La Seu d'Urgell | 4 de juliol de 2024 a les 08:45
Imatge de la presentació de la guia a la Seu d'Urgell | IDAPA
L'Institut per al Desenvolupament de l'Alt Pirineu i Aran (IDAPA), dependent del Departament de Territori, ha impulsat l'elaboració d'una guia per dissenyar itineraris en el medi natural accessibles per a les persones amb discapacitat, dirigida a les diverses administracions i ens que creen i gestionen aquest tipus de recorreguts.

La publicació Disseny d'itineraris accessibles. Guia il·lustrada de criteris, mesures i bones pràctiques és gratuïta i ha estat presentada recentment a la Seu d'Urgell (l'Alt Urgell) per la directora de l'IDAPA, la pallaresa Eva Fiter, i l'alcalde de la Seu d'Urgell i president del Consell municipal d'accessibilitat del municipi pirinenc, Joan Barrera.

La guia s'ha impulsat a través de la Taula de Camins de l'Alt Pirineu i Aran, òrgan consultiu de l'IDAPA, amb la col·laboració de l'associació ASPID de Lleida, dedicada a l'atenció de les persones amb discapacitat o amb dificultats d'integració social.

Aquesta nova publicació respon a la constatació que en els darrers anys han proliferat arreu del Pirineu nombrosos itineraris que permeten apropar-se al medi natural, gran part dels quals no són accessibles per a tothom, per motius deslligats de l'orografia. Aquest fet comporta un gran perjudici per a alguns col·lectius de persones, com ara la gent gran o les persones amb mobilitat reduïda o altres discapacitats.

 

Itineraris accessibles i itineraris practicables

Una distinció important que aporta la guia és la diferència entre els itineraris accessibles dels practicables. Un itinerari accessible és aquell que compleix els criteris d'accessibilitat, mentre que un de practicable és aquell que, tot i no poder-se considerar accessible, té les condicions mínimes per tal de ser utilitzat. Sovint els camins esdevenen practicables només pel fet de ser plans i amples.

Les característiques tècniques que defineixen un itinerari com a accessible són el resultat de la intersecció entre les alteracions funcionals de les persones amb discapacitat; les característiques de les ajudes tècniques, i les possibilitats de l'entorn. Cal tenir en compte que no tothom té accés a ajudes tècniques, per la qual cosa és indispensable garantir els criteris d'accessibilitat dels itineraris per tal d'aconseguir-ne un ús més universal.

 Consulta la guia d'itineraris accessibles del Pirineu


Altres notícies que et poden interessar







 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació