Dijous, 4 de juliol de 2024
Dansàneu

La ballarina Núria Guiu obre a Borén les propostes per a la restitució de la memòria de les dones perseguides per bruixeria

La Commemoració dels 600 anys de la llei contra la bruixeria més antiga d'Europa, original de les Valls d'Àneu, s'estendrà durant la resta de l’any

Pallars Digital Valls d'Àneu | 4 de juliol de 2024 a les 10:18
La ballarina Núria Guiu | Dansàneu
La ballarina Núria Guiu obrirà aquest dissabte a Borén (Alt Àneu) les propostes culturals per a la restitució de la memòria de les dones perseguides per bruixeria. Protagonitzarà juntament amb Ingri Fiksdal i en col·laboració amb les ballarines l'espectacle Supermedium com a cloenda del Congrés internacional de bruixeria convocat per la Universitat de Barcelona en col·laboració amb el Consell Cultural de les Valls d'Àneu.

Es tracta d'una producció del Mercat de les Flors dins del projecte CÈL·LULA en què 9 ballarines són el mitjà a través del qual es canalitzen danses provinents de diferents temps, esdevenint així un canal que connecta passat, present i futur. A través d'accions d'invocació, possessió i exorcisme de danses i moviments, la performance es desenvolupa cap a una ficció especulativa sobre els sabers corporals i històries que ens travessen i es transmeten d'un cos a un altre.
 
Impulsat pel Consell Cultural de les Valls d'Àneu i el festival Dansàneu, aquesta proposa artística s'emmarca en la Commemoració del Sisè Centenari del text de bruixeria més antic d'Europa, original de les Valls d'Àneu (1424 - 2024) i que s'estendrà durant tot l'any 2024.

La llei sobre bruixeria (1424) s'insereix en el llibre dels Costums i Ordinacions (segles XIV-XV) de les Valls d'Àneu i té un significat important perquè la comunitat científica internacional la reconeix com el primer document conservat amb caràcter regulador que ordena i condemna la participació en reunions de bruixes a nivell europeu.

 
Posant el focus en aquest text històric i donada la seva rellevància, la Commemoració vol proporcionar "una mirada sobre la ignomínia del terror, de la repressió en general - i la de gènere en particular-, de la intransigència, del bé en parlar del mal absolut que ens impel·leix a repensar-ho tot per actuar d'una forma diferent, jutjar menys i comprendre millor", en paraules del president del Consell Cultural de les Valls d'Àneu, Ferran Rella.
 
Per això, la programació de la Commemoració inclou una sèrie d'activitats - algunes imbricades en la 33a edició del Festival Dansàneu - com són una exposició itinerant, o la producció d'espectacles i publicacions, tant especialitzades com divulgatives, entorn de la temàtica de la bruixeria.


Altres notícies que et poden interessar







 

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació