Divendres, 5 de juliol de 2024
addiccions

L'alcohol provoca gairebé la meitat de les atencions de Projecte Home a Lleida

Durant el 2023, l'ONG ha atès 90 persones amb addiccions des dels centres que té a Balaguer i a Tremp, un 47,5% respecte a l'any anterior

Pallars Digital Pallars | 5 de juliol de 2024 a les 11:47
L'alcohol suposa el 47,1% dels casos d'addicció tractats pel Projecte Home a la demarcació de Lleida | ACN
L'alcohol suposa el 47,1% dels casos d'addicció tractats pel Projecte Home a la demarcació de Lleida. Així ho exposen les dades d'atenció del 2023 presentades per l'ONG, que compta amb dos centres a la província, a Tremp i Balaguer, on l'any passat es van atendre 90 persones. Una xifra que suposa un augment del 47,5% respecte a la de l'any anterior.

En aquests dos punts d'atenció s'hi tracten persones amb addiccions severes, la majoria d'elles en situació de risc d'exclusió social, que han rebut atenció i orientació sobre la seva situació d'addicció i que han participat en programes de tractament i prevenció indicada que tenen l'objectiu d'aconseguir la seva reinserció social.
 

Més alcohol, més edat i més dones

Entre les persones ateses als dos centres que Projecte Home té a la demarcació de Lleida, el 70% són homes i el 30% dones. Malgrat que les dones siguin minoria, es tracta d'un percentatge força superior al de la mitjana de les persones ateses per l'entitat en el conjunt de Catalunya, en el que la xifra de dones ateses és del 21,1%.

La mitjana d'edat de les persones adultes ateses és de 46 anys (47 anys en les dones i 46 anys en els homes), una xifra també superior a la mitjana catalana de l'entitat, que se situa en 42 anys.
 
Després de l'alcohol, la substància que motiva més atencions és la cocaïna, amb un 39,2% dels casos. Molt per sota, trobem un 5,9% de casos en el que les addiccions comportamentals motiven la demanda d'ajuda, un altre 5,9% de casos de cànnabis i un 2% de casos d'heroïna. Tot i que hi ha una substància o conducta addictiva que genera la demanda de tractament, cal assenyalar que en la majoria de les persones ateses s'observa un patró de policonsum, és a dir, de consum problemàtic de diverses substàncies alhora.

Destaquen també algunes diferències que hi ha en la substància de consum segons el sexe. Així, entre els homes l'alcohol és la substància majoritària per a un 46,3% dels casos i la cocaïna ho és per a un 41,5%. En canvi, en les dones hi ha més diferència amb l'alcohol com a substància principal en un 50% dels casos, la cocaïna en un 30% i el cànnabis en un 20%.
 
Finalment, pel que fa al perfil de les persones ateses, un 26,4% tenen una patologia dual (quan hi ha diagnosticat un trastorn mental a més de l'addicció). La xifra és més alta en dones, 35,3%, que en homes, 23,6%.


Altres notícies que et poden interessar







 

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació