Dilluns, 8 de juliol de 2024
Raiers

La 46a Diada dels Raiers culmina amb la baixada de quatre rais per la Noguera Pallaresa

Enguany s'ha incorporat una nova embarcació gràcies a l'alta participació, especialment dels joves

Pallars Digital la Pobla de Segur | 8 de juliol de 2024 a les 08:05
Un dels rais arribant al Pont de Claverol | TGE
La Pobla de Segur han culminat aquest diumenge la 46a Diada de Raiers amb la baixada de quatre rais per la Noguera Pallaresa. Amb un cabal perfecte, les embarcacions han sortit des de la presa de Llania, però només dos d'elles han pogut arribar senceres fins al Pont de Claverol. Mentrestant, la resta de rais han tingut dificultats durant el recorregut, d'uns 6 quilòmetres.
 
Només començar, la remera del primer rai s'ha trencat després d'haver rascat una pedra, mentre que la tercera embarcació ha xocat contra una roca a pocs metres de completar el trajecte. Un dels raiers que ha participat en el descens, l'Òscar, ha explicat que la brutícia de l'aigua els ha impedit veure amb claredat els obstacles.
 

Un rai a punt de passar per sota del pont de Claverol. Foto: TGE


Com a novetat, enguany s'ha incorporat una nova embarcació a la flota de rais. La vicepresidenta de l'Associació de Raiers de la Noguera Pallaresa, Marta Oliva, ha explicat que han pogut muntar un quart rai perquè "hi ha molta gent que participa, sobretot joves". En aquest sentit, Oliva ha valorat de manera positiva la implicació de noves generacions perquè facin de relleu.
 
La Diada dels Raiers i el descens per la Noguera Pallaresa se celebren en commemoració a l'antic ofici del raier, que transportava la fusta dels boscos pirinencs fins a la plana a través dels rius amb embarcacions. "Per nosaltres és un dia important i assenyalat", ha apuntat Oliva, que també ha destacat que és una activitat de la qual també se'n beneficia la comarca.
 

Diada passada per aigua

Malgrat que l'acte central de la diada és el descens dels rais pel riu, la commemoració s'ha allargat durant quatre dies amb un caràcter festiu. En aquest sentit, l'Associació de Raiers de la Noguera Pallaresa, en col·laboració amb ajuntaments de la Pobla de Segur i de la Conca de Dalt, ha preparat una programació d'actes per fer gaudir a petits i grans. Aquest diumenge abans de la baixada, per exemple, el pont de Claverol ha acollit un petit mercat amb productors i comerciants de la zona.
 

Enguany s'ha incorporat un quart rai a la baixada. Foto: TGE


La població va escalfar motors dijous amb una sessió de cinema a la fresca, mentre que divendres i dissabte la programació es va veure afectada per l'episodi de pluges amb la suspensió del Festiraier. Altres actes destacats que sí que es van poder dur a terme han estat l'Espardenyada i les animacions infantils. La diada ha culminat aquest diumenge amb un dinar de germanor a la riba del riu.
 


Altres notícies que et poden interessar







 

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació