Dimarts, 16 de juliol de 2024
Obituari

Mor Marta Ferrusola, la «primera dama» amb arrels pallareses

L'esposa de Jordi Pujol, traspassada aquest dilluns als 89 anys, tenia lligams amb el poble de Farrera, d'on era originària una de les seves padrines

Tomàs Garcia Espot Pallars | 9 de juliol de 2024 a les 12:19
Marta Ferrusola i Jordi Pujol en una imatge d'arxiu | B. Vilaró / ACN
L'empresària Marta Ferrusola, esposa de l'expresident de la Generalitat Jordi Pujol, ha mort aquest dilluns als 89 anys. Afectada d'Alzheimer des del 2018, va ser primera dama de Catalunya durant els 23 anys de mandat del seu espòs, durant els quals va ocupar càrrecs honorífics i representatius en entitats de caràcter benèfic.

Nascuda l'any 1935 i originària del Ripollès, Ferrusola també tenia arrels pallareses. Per via materna provenia del poble de Farrera, d'on era filla una de les seves padrines. Un fet que la va vincular sempre al Pallars Sobirà, una comarca que va visitar en diverses ocasions.
 
L'any 1995, l'aleshores alcalde de Sort, Agustí López, la va obsequiar amb una maqueta (feta per l'artista Joan Escolà) de casa Manresà, la llar dels seus avantpassats pallaresos. Una altra anècdota que il·lustra el seu estret vincle amb el Pallars també va tenir lloc a Sort durant el Sopar de la Xicoia d’Or, l'any 2010. El periodista Joan de Sagarra -també present a l'acte- la descrivia a les pàgines de La Vanguardia com "una pallaresa de pura cepa".

Sagarra afegia que Ferrusola no estava al sopar "per fer el numeret", sinó com a "hija, la mar de satisfecha y agradecida, del Pallars Sobirà. Una de las mujeres que, en mi opinión, más honran su tierra". "Tinc les cames pallareses", es veu que va dir la dona de l'expresident.
 

El cas Pujol

En la faceta d'empresària va crear l'empresa de jardineria Hidroplant amb l'esposa de l'empresari Carles Sumarroca, amic personal de Pujol. Des del 2017 estava investigada en el marc de l'anomenat cas Pujol de presumpta corrupció al costat del seu home i d'algun dels seus fills. 

D'altra banda, durant els diferents mandats de Pujol com a president de Catalunya, Ferrusola es va caracteritzar per tenir un caràcter contundent i per no voler passar simplement com a esposa del president, sinó com a primera dama, i se li atribuïa la potestat de proposar consellers.
 
De caràcter conservador, no va estar exempta de polèmica amb algunes declaracions a l'entorn de la immigració, de l'homosexualitat o del tripartit que l'any 2003 va prendre el poder hegemònic que CiU havia ostentat des de la restauració de la democràcia.

Després de dues dècades de domini ferri de la Generalitat, el poder del matrimoni Pujol Ferrusola va passar a ser influència a les files de CiU, de CDC i del nacionalisme català, però va minvar a partir del 2014 arran dels fets que van motivar el cas Pujol, els diners que Jordi Pujol tenia a Andorra, segons ell arran d'una deixa del seu pare Florenci. El cas encara s'ha de jutjar.


Altres notícies que et poden interessar







 

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació