Dimecres, 17 de juliol de 2024
fauna

Denuncien una persona al Pallars Sobirà per fotografiar el gall fer durant el període de zel

Els Agents Rurals han realitzat un dispositiu de protecció i vigilància d’aquesta espècie en perill d’extinció dins el Parc Natural de l’Alt Pirineu

Pallars Digital Pallars Sobirà | 9 de juliol de 2024 a les 10:20
Un gall fer en una imatge d'arxiu | Territori
Els Agents Rurals han denunciat una persona al Pallars Sobirà per fotografiar el gall fer durant el seu període de zel. La sanció s'ha produït en el marc del dispositiu de protecció i vigilància d'aquesta espècie que els rurals han realitzat dins del Parc Natural de l'Alt Pirineu.
 
En concret, agents del Grup Especial de Verins i Antifurtivisme (GEVA) van identificar i denunciar l'infractor perquè no tenia autorització per realitzar activitats fotogràfiques a la zona. El gall fer és una espècie en perill d'extinció molt sensible a la presència humana.
 
De fet, en només 10 anys, del 2005 al 2015, el nombre de mascles va davallar un 33%, passant de 538 a 363 exemplars i, actualment el Pallars Sobirà concentra gairebé el 50% dels efectius. Una de les comarques on més ha davallat aquesta espècie és el Pallars Jussà (-50%), on la primavera del 2020 no es va detectar cap mascle cantant, tot i que 15 anys enrere s'estimava que hi havia uns 15 mascles.

Les principals amenaces del gall fer són la proliferació d'activitats a la muntanya, especialment les que es practiquen durant l'hivern com l'esquí fora pista o les raquetes de neu.
 
També ho és l'augment de les poblacions d'ungulats salvatges (cérvol, daina o cabirol) i dels petits carnívors (guineu, marta, fagina, etc.) que són predadors del gall. Així mateix, tant els efectes del canvi climàtic com el tancament de masses forestals han contribuït a la situació precària d'aquesta espècie emblemàtica.


Altres notícies que et poden interessar







 

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació