Dijous, 7 de novembre de 2024
Meteorologia

La Torreta de l’Orri és un dels llocs de Catalunya on cauen més llamps

Una investigadora de la UPC ha identificat 148 zones amb impactes de llamps recurrents a Catalunya, entre les quals també n'hi ha cinc a la Vall Fosca

Pallars Digital Pallars | 12 de juliol de 2024 a les 08:25
Un llamp en una imatge d'arxiu | ACN
La Torreta de l'Orri, a 2.438 metres d'altitud, és un dels llocs de Catalunya on cauen més llamps. Així ho apunta la professora i investigadora Glòria Solà, de l’Escola Superior d’Enginyeries Industrial, Aeroespacial i Audiovisual de Terrassa (ESEIAAT). Ha estudiat cinc milions de llamps a Catalunya i 70 milions a Barrancabermeja (a Colòmbia) registrats en els últims deu anys i la seva distribució.

L’estudi identifica a Catalunya 148 Localitzacions de Llamps Recurrents (RLS), on cada any cauen diversos llamps núvol-terra, a una altitud de 2.400 metres de mitjana. Destaca també el cim de Sant Jeroni a Montserrat i fins a cinc ubicacions de la Vall Fosca.
 

La Torreta de l'Orri en una imatge d'arxiu. Foto: Port Ainé


El 13% de llamps recurrents impacta en edificis alts, aerogeneradors i torres de telecomunicacions i el 84%, en zones molt escarpades i a altituds entre cotes de 1.000 i 3.000 metres, majoritàriament als Pirineus.
 
La investigadora de l'ESEIAAT, centre de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC), desmunta la creença que un llamp no impacta mai en el mateix lloc dos vegades i crea el concepte de Recurrent Lightning Spots (RLS), o Localitzacions de Llamps Recurrents, en català, zones on cauen més d’un llamp núvol-terra a l’any. Segons l’estudi, cada segon 44 llamps núvol-terra impacten en algun punt dels 510 milions de quilòmetres quadrats de la superfície de la Terra.
 

Mapa de Catalunya amb les Localitzacions de Llamps Recurrents (RLS). Foto: UPC


L’estudi, publicat a la revista Journal of Geophysical Research i fruit de la tesi doctoral de Solà, mostra que a l’àrea catalana (uns 100.000 km²) s’han comptabilitzat cinc milions de llamps durant deu anys i a Barrancabermeja (Colòmbia), 70 milions. La diferència s’explica per la ubicació tropical d’aquesta regió, molt més activa en tempestes. L’estudi també determina que el 5% de les RLS a Catalunya es concentren a les rutes marítimes del Mediterrani. Les dades s’han recollit a través de la xarxa de detecció de llamps LINET.
 
En declaracions recollides per la UPC, Solà destaca que, més enllà de constatar científicament que hi ha llocs amb una incidència recurrent de llamps, el valor de la recerca "rau en l’interès que pot suposar per al sector de l’energia eòlica, les telecomunicacions, la distribució d’energia elèctrica i fins i tot per a les companyies asseguradores".


Altres notícies que et poden interessar







 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Subscriu-te al diari per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Subscriu-t'hi

Participació