Dijous, 18 de juliol de 2024
fires

La Fira del Ferro d'Alins reunirà aquest cap de setmana prop d’un centenar de forjadors provinents d'arreu d'Europa

Tots ells faran un projecte col·lectiu per dignificar les dones de la Vall Ferrera acusades de crims de bruixeria

Pallars Digital Alins | 12 de juliol de 2024 a les 09:35
Un alumne del taller de forja d'Alins escalfant el ferro | M. Lluvich / ACN
Prop d'un centenar de forjadors de diversos punts d'Europa es reuniran aquest cap de setmana Alins amb motiu de la 13a Fira del Ferro Pirinenc. Una mostra que vol recordar la importància que va tenir la indústria siderúrgica a la Vall Ferrera fins al segle XIX. La majoria dels forjadors inscrits són catalans, però també n'hi ha d'Espanya, França i Alemanya.

A més de les demostracions, entre tots ells faran un projecte col·lectiu per dignificar totes les dones acusades de crims de bruixeria. No eren bruixes, eren dones és el títol de l'obra de forja que duran a terme i el fil conductor de la fira. L'Ajuntament d'Alins va nomenar l'any 2022 filles predilectes 10 dones d'Àreu condemnades i executades per bruixeria.
 
Aquest any es commemoren els 600 anys de les Ordinacions de les Valls d'Àneu, el text jurídic català més antic que recull el delicte de bruixeria i que va ser escrit al Pallars Sobirà. Acollint-se a aquesta llei, el 1593, a Alins, veïns i veïnes de la Vall Ferrera van jutjar i condemnar un grup de dones filles d'Àreu acusant-les de crims de bruixeria. 
 

La Fira del Ferro Pirinenc

Un grup de vuit alumnes ja han estat fent sonar l'enclusa a l'espai destinat a la formació de forjadors d'Alins. És un lloc on es fan cursos i tallers coincidint amb la Fira del Ferro i la voluntat és que es converteixi en un referent del país. Xavier Llor, president de l'Associació Boscos de Ferro, ha explicat que aquesta edició és la que compta amb més dones forjadores, un total de 15.

Antigament, l'activitat principal de la Vall Ferrera passava per l'aprofitament del ferro i la fusta dels boscos, i és d'aquí on deriva el seu nom, que està documentat ja des del segle XI. La Vall Ferrera, al peu de la muntanya més alta de Catalunya, és un dels indrets més importants del Pirineu en explotació siderúrgica, ja present des de l'època romana.
 
En aquest context, la Fira és un homenatge al patrimoni natural i cultural d'aquest territori. A part de la zona de forja en viu, la fira comptarà amb un mercat artesà i agroalimentari i activitats culturals on la dona en serà la protagonista. 


Altres notícies que et poden interessar







 

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació