Divendres, 19 de juliol de 2024
ecologisme

Col·lectius ecologistes s’oposen a la construcció d’un hotel a la Borda de Socampo, a Alt Àneu

Demanen la cancel·lació del projecte ja que asseguren que posaria en risc l'hàbitat de l'os bru i d’altres espècies amenaçades com l'almesquera i el gall fer

Jordi Ubach Llorens Alt Àneu | 19 de juliol de 2024 a les 11:22
Imatge de la Borda de Socampo, a la riba de la Noguera Pallaresa | PEPS
L'Associació per la Defensa del Llop i l'Os al Pirineu (ADLO) i la Plataforma Ecologista del Pallars Sobirà (PEPS), de recent creació, han mostrat la seva oposició a la construcció d’un hotel a la Borda de Socampo, a Alt Àneu. En un comunicat conjunt, els col·lectius ecologistes exposen que el nou equipament, situat a la riba de la capçalera de la Noguera Pallaresa, posaria en risc l'hàbitat de l'os bru i d’altres espècies amenaçades com l'almesquera i el gall fer.


Els ecologistes també denuncien que l'hotel s'ubicaria a pocs metres de les plantacions dels arbres fruiters plantats dins el marc de restauració forestal per a l'os bru del Parc Natural de l'Alt Pirineu i l'espai de Xarxa Natura 2000 iniciat l'any 2016, en un entorn declarat també Zona d'Especial Protecció de la Qualitat Acústica.

Unes "amenaces", segons denuncien, que "fan inviable aquest tipus de construccions turístiques de luxe a una comarca en què els veïns ja es veuen afectats per la gentrificació i els problemes d'accés a l'habitatge".

Per tot plegat, l'ADLO i la PEPS sol·liciten a la Comissió Territorial d'Urbanisme de l'Alt Pirineu i a l'Oficina Territorial d'Acció i Avaluació Ambiental la cancel·lació del projecte de construcció de l'hotel, ja que defensen que "incompleix amb els mandats que obliguen a preservar espècies estrictament protegides com l'os bru".
 

14 anys de tràmits

Els terrenys on es troba la Borda de Socampo formen part de la Xarxa Natura 2000 i estan situats just al costat dels límits del Parc Natural de l'Alt Pirineu. Així mateix, aquest indret del municipi d'Alt Àneu té especial rellevància per a la conservació d'espècies com l'os bru. El projecte, recordem, va rebre fa unes setmanes el vistiplau definitiu de la comissió d'Urbanisme del Pirineu, un any després d'aconseguir l'autorització ambiental i després de 14 anys de tràmits. 

De fet, aquest és el quart projecte presentat per l'empresa promotora, Life Explorer SL, en el qual s'ha reduït considerablement tant la superfície del complex com les seves habitacions respecte a la primera proposta. El darrer projecte, de l'any passat, preveu que l'hotel tingui vuit habitacions i ocupi poc més de 1.000 metres quadrats. L'any 2017, la idea era que es fessin més de 10 cambres i la superfície fos de 1.500 metres quadrats. 
 

Oposició històrica al projecte

L'hotel de la Borda de Socampo ha comptat al llarg dels anys amb l'oposició de grups i institucions. L'any 2017, l’EMD d'Isil i Alós, grups ecologistes i col·lectius ciutadans van presentar al·legacions contra el projecte hoteler. Una posició que aleshores va comptar també amb el suport de Catalunya en Comú a l'Alt Pirineu i Aran.


Altres notícies que et poden interessar







 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació