Dilluns, 22 de juliol de 2024
ramaderia

Els atacs de gossos salvatges precipiten la tornada de dos ramats d'Hortoneda i Sossís

Els ramaders convoquen una protesta per aquest dimarts després que s'hagin perdut una vintena d'ovelles

Tomàs Garcia Espot Conca de Dalt | 22 de juliol de 2024 a les 09:41
Una de les ovelles que ha resultat ferida arran dels atacs | Cedida
Diversos atacs de gossos salvatges a bestiar a la Reserva de Boumort han precipitat que dos ramats d'ovelles d'Hortoneda i Sossís tornin a casa abans d'hora. Així ho ha explicat a Pallars Digital el ramader i president de l'Associació Pallaresa de Ramaders d'OvíGerard Cardona, mentre que el sindicat Unió de Pagesos també s'ha fet ressò del tràgic succés.
 
El retorn, previst per aquest dilluns a la tarda, el faran amb una vintena de caps de bestiar menys, bé per mort o perquè s'han extraviat per culpa dels atacs. D'altres ovelles han quedat ferides, i segurament moltes hauran d'avortar. A aquest fet se li suma que els animals ja no podran aprofitar les pastures de muntanya per alimentar-se, i s'haurà de recórrer al menjar reservat per a l'hivern. 
 
Un dels ramats, de Casa Buñol d'Hortoneda, fa més de 100 anys que pastura a l'estiu a Boumort, on la seva subsistència també ha sigut complicada, en aquest cas per culpa d'una superpoblació de cérvols. Ara bé, la reiterada presència de fauna salvatge -presumptament de gossos assilvestrats- és la gota que ha fet vessar el got.

La prematura tornada, que en condicions normals hauria de tenir lloc a finals d'octubre, agreuja encara més la situació crítica del sector oví a la zona. De fet, aquests dos ramats, juntament amb un d'Aramunt, són dels pocs que queden en aquest indret del municipi de Conca de Dalt.

 

Concentració de suport aquest dimarts

Davant d'aquests fets, s'ha convocat una concentració per aquest dimarts a les 10 del matí al poble d'Hortoneda per recolzar els ramaders afectats i denunciar la situació que viu la ramaderia pallaresa i del país. Una manifestació que comptarà amb el suport d'entitats com Revolta Pagesa i Unió de Pagesos, entre d'altres.


Altres notícies que et poden interessar








 

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació